BiHSportVijesti

Ivica Osim dobio ulicu u Sarajevu


Skupština Kantona Sarajevo je danas donijela odluku o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima u čast legende bosanskohercegovačkog nogometa.

Inicijativu da se Zvornička ulica preimenuje u Bulevar Ivice Osima je službeno podnio Fudbalski klub Željezničar 17. maja 2022. godine, 17 dana nakon što je u Grazu preminuo legendarni bosanskohercegovački nogometaš i trener.

Inicijativa je najprije morala proći na Općinskom vijeću Novo Sarajevo, a potom i na Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo, a nakon skoro godinu dana je došla na glasanje u Skupštinu Kantona Sarajevo gdje je i usvojena sa 25 glasova za, dok se pet zastupnika nije izjasnilo.

Na taj način je pravomoćno donesena odluka o izmjeni naziva ulice Zvornička od broja 1 do 61 (bivša Dinarska ulica, od broja 1 do 45), na području Općine Novo Sarajevo u Bulevar Ivice Osima.

Nadležni organ uprave Općine Novo Sarajevo dužan je da u što kraćem roku izvrši izmjenu naziva ulice za nadležno područje, a Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo dužan je u roku od 8 dana uvrstiti u Registar ulica, trgova i mostova, naziv “Bulevar Ivice Osima”.

Inače, u ovoj ulici se nalazi i stadion Grbavica u čijoj je je blizini legendarni Ivica Osim rođen, odrastao i počeo nogometnu karijeru u Željezničaru.

Također, ranije je Grad Sarajevo je na ulaznoj kapiji stadiona njegovog Željezničara postavio spomen-ploču u znak sjećanja na nogometnog maga, ljudsku veličinu, simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ivica Osim, bez ikakve sumnje najveće nogometno ime u Sarajevu, ali i čitavoj Bosni i Hercegovini je preminuo 1. maja prošle godine, samo pet dana prije svog 81. rođendana.Izvor
klix.ban1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button