Covid-19SvijetZanimljivosti i zabava

Istraživanje razotkrilo dodatne probleme koje nosi COVID-19: ‘Ovo se događa uglavnom kod starijih od 25 godina’

Stručnjaci engleskog medicinskog fakulteta Hull York utvrdili su kako bi osobe koje su preboljele bolest COVID-19 mogle imati problema s pamćenjem.

Tvrde da se funkcija pamćenja s vremenom može poboljšati, ali da bi oni s tekućim simptomima COVID-a mogli i dalje imati problema. Riječ je o stanju poznatom kao “dugi COVID”, a koje uključuje simptome poput glavobolje i teškog umora.

Liječnici su rekli da je opće poznato da virus može uzrokovati respiratorne probleme, ali da problemi s pamćenjem nisu toliko istraženi, prenosi The Sun.  Stručnjaci su formirali online anonimnu anketu koja je uključivala kviz pamćenja.

coronavirus-banner.jpg | World Meteorological Organization

Preko 5400 ljudi sudjelovalo je između decembra 2020. i jula 2021. godine, a oko 31 posto je imao jednu infekciju koronavirusom tijekom tog vremena. Utvrđeno je da na rezultate pamćenja utječe, između ostalog, i imaju li pojedinci još uvijek simptome.

Naime, utvrđeno je da su osobe starije od 25 godina imale slabiju funkciju pamćenja. Rezultati pamćenja, navode stručnjaci, rasli su u razdoblju od 17 mjeseci nakon COVID-a. Međutim, oni s tekućim simptomima nastavili su pokazivati ​​smanjenje rezultata.

Iako je dobro poznato da COVID-19 utječe na dišni sustav, manje je poznato da također može imati neurološke posljedice i utjecati na kognitivne funkcije, poput pamćenja – navodi autorica studije dr. Heidi Baseler.

Istraživanje je, naime, provedena u vrijeme kada su se širile varijante Alpha i Delta. Trenutno je rašireniji Omicron koji se pokazao blažim od svojih prethodnika.

Istraživanje pokazuje da COVID-19 negativno utječe na radnu memoriju ili funkciju kratkoročne memorije, ali samo kod odraslih osoba starijih od 25 godina. Iako istraživanje sugerira da se funkcija pamćenja može oporaviti tijekom vremena, naša otkrića pokazuju da oni s tekućim simptomima mogu nastaviti imati poteškoća s kratkoročnim pamćenjem – dodaje dr. Baseler.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button