Lifestyle

Istraživanje otkrilo da miris ženskih suza znatno smanjuje agresivnost kod muškaraca
Istraživanje sugerira da postoji veza između mirisa ženskih suza i smanjenja agresivnosti kod muškaraca. Naučnici su otkrili da hemikalije prisutne u suzama značajno utječu na agresivnost muškaraca, smanjujući je za čak 44 posto.

Studija, objavljena u PLOS Biology, bila je koncipirana kako bi izazvala specifične reakcije i proučavala utjecaj ženskih suza na mušku agresivnost. Ispitanici su bili izloženi mirisu suza tijekom igara dizajniranih da potaknu agresivne odgovore. Rezultati su pokazali da su muškarci koji su udisali taj specifičan miris ispoljavali čak 44 posto manje agresivnosti u usporedbi s kontrolnom grupom.

Vođa istraživanja, profesor Noam Sobel, neurobiolog sa Weizmann Instituta za znanost, izjavio je: “Smanjenje agresivnosti bilo nam je impresivno, čini se stvarnim. Što god je prisutno u suzama, zapravo smanjuje agresiju.” Hemikalije prisutne u suzama izgleda imaju značajan utjecaj na aktivnost mozga, posebno na područjima koja su povezana s agresivnošću.

U eksperimentu, gdje su muškarci bili uvjereni da ih žene varaju te da im se može osvetiti, korištena je magnetska rezonanca kako bi se pratila aktivnost prefrontalnog korteksa, dijela mozga povezanog s agresivnošću. Rezultati su pokazali značajno smirenije reakcije kod ispitanika koji su mirisali ženske suze.

Iako istraživači vjeruju da ove hemikalije vjerojatno neće imati veliki utjecaj na društvenu interakciju među odraslima, sugeriraju da bi evolucijski gledano suze mogle imati ulogu u zaštiti beba. Ranija istraživanja na glodavcima također su ukazala na smanjenje agresivnosti mužjaka kad osjete miris ženskih suza, što podržava ideju o socijalnoj signalizaciji putem suza.

Ovo neobično otkriće otvara nova pitanja o emocionalnom utjecaju mirisa i mogućim evolucijskim razlozima za postojanje suza.

 

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button