SvijetVijesti

Irska se pridružuje tužbi za genocid Južne Afrike protiv IzraelaIrska će se pridružiti zahtjevu Južne Afrike za tužbu Međunarodnom sudu pravde zbog, kako kaže, izraelskog genocida u Pojasu Gaze.

O tome je izvijestio irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin. Kako prenosi agencija Reuters, ovo je najjači izraz irske zabrinutosti zbog posljedica izraelskih vojnih operacija.

Šef irske diplomatije rekao je da izraelska vojna intervencija, u kojoj ginu nedužni civili, “predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava masovnih razmjera.” Prema njegovim riječima, stoga se Dublin planira uključiti u postupak koji je započeo u decembru podnošenjem južnoafričke inicijative.

Južnoafrička Republika tvrdi da akcije Izraela imaju karakter genocida jer su počinjene s posebnom namjerom da se unište Palestinci u Gazi.

Krajem januara ICJ je izdao preliminarnu zabranu kojom se nalaže Izraelu da poduzme sve korake kako bi spriječio genocid i poboljšao humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze. Odluku je pozdravio niz arapskih i evropskih zemalja.

Uz Španiju, na primjer, Irska je jedna od najkritičnijih zemalja prema Izraelu u Evropi. Te su zemlje, uz Sloveniju i Maltu, prošle sedmice napravile prvi korak prema priznavanju palestinske državnosti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Prema Martinovoj izjavi, Izrael, na primjer, opstruira dostavu humanitarne pomoći, napada civilne ciljeve i koristi eksplozivno oružje u gusto naseljenim područjima. Izraelska vojska brani se tvrdnjama da se u civilnim zgradama, poput bolnica, nalaze pripadnici Hamasa.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button