BiH

Inžinjeri i profesori iz BiH žele praviti dijelove za respiratore i zaštitne maske


Zbog najavljenih tužbi orIginalnog proizvođača ovih ventila, inžinjeri širom svijeta su odlučili redizajnirati ventil, a jedan od redizajniranih ventila koji najviše obećava prikazan je na donjoj slici.

Možda će Vas zanimati i:

Za printanje ventila preporučuje se tehnologija SLS printanja sa materijalom PA12. Ukoliko je nekome poznato da neko u BiH posjeduje navedeni 3D printer – bilo bi dobro da se javi, kažu iz CGP tima. Inžinjeri sa Mašinskog fakulteta, nažalost, ne posjeduju ovaj uređaj (uređaj košta oko 500.000 KM), međutim posjeduju SLA i FDM tehnologije koje nisu preporučljive zbog poroznosti proizvednih ventila i problematike oko njihove dezinfekcije, ali se mogu koristiti ukoliko ništa drugo nije dostupno. Pozivaju se i svi ostali da pomognu u razvoju ovog ventila, najvažnije karakteristike su da bude proizveden od materijala koji se može dezinficirati i da bude proizveden sa što većom tačnošću, unutar ventila se nalazi cijevčica sa 0,8 milimetarskog promjera. CGP design tim je već izradio nekoliko prototipa na FDM 3D printerima od PLA i CPE+ materijala, što se vidi na slici ispod.

“Osim ventila 3D printeri se mogu koristiti za proizvodnju plastičnih dijelova za maske i zaštite za lice i mnogo drugih dijelova, ukoliko je potrebno. Ono što nam je potrebno su informacije iz bolnica šta im treba a da se teško nabavlja u trenutnoj situaciji. Na slici ispod je prikazana zaštita za lice napravljena 3D printerima koje mi posjedujemo i iste možemo praviti ukoliko su KCUS ili druge bolnice zainteresovani, naravno, od njih trebamo informacije kako bi prototipove testirali i napravili odgovarajuće rješenje za njihove potrebe. Konkretno kod ovih zaštitnih maski mi bi mogli 3D printati noseće dijelove, a neko drugi bi morao da nam obezbjedi vizire (providni dio) i elastični dio koji će sve držati na glavi”, objašnjavaju iz CGP dizajna.

Također, njihov je dobio veliku podršku inžinjera i kompanija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji se svakodnevno nude da pomognu shodno njihovim mogućnostima, kako bi svi zajedno pokušali da nađu najbolje rješenje.

“Ovim putem pozivmo inžinjere, dizajnere, inovatore i sve ostale ako imaju ideje a mi možemo iste da realizujemo i napravimo da nas slobodno kontaktiraju putem emaila: info@cgp.ba ili Facebook stranice.

Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button