BiH

Institucije BiH sinoć osvjetljene narandžastim svjetlima


Zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH sinoć su osvijetljene narandžastim svjetlima, kako bi se dodatno skrenula pažnja na nasilje nad ženama i djecom.

U BiH je svaka četvrta žena žrtva nekog oblika nasilja, uključujući i seksualno, a 80 posto počinitelja seksualnog nasilja nad djecom su osobe koje su poznate žrtvi.

Stoga se u BiH, kao i u drugim zemljama svijeta, od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, obilježava 16 dana aktivizma.

Cilj ovog događaja je istaknuti da oblici nasilja nad ženama i djecom ulaze u domen zaštite ljudskih prava.

narancasto_svjetlo_institucije_1

Tako će sutra će u Sarajevu na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH biti održan “narandžasti dan” i građanska akcija potpisivanja peticije za pooštravanje članova krivičnih zakona u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom.

narancasto_svjetlo_institucije_

Istovremeno, akcija će biti sprovedena u Mostaru, Brčkom, Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Orašju, Tuzli i Zenici.

Peticija se potpisuje u sklopu kampanje “Šutnja nije zlato”, kojom se obilježava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djecom.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button