SvijetVijesti

Hiljade Izraelaca protestovalo protiv vlade: “Zbog vas umiremo”
Desetine hiljada ljudi protestovalo je u Jerusalemu, pozivajući na hitne izbore i prekid rata u Gazi, a njih devet je uhapšeno.

Mnogi Izraelci, uznemireni zbog talaca koji se još drže u Gazi i rata koji je u toku, optužuju premijera Benjamina Netanyahua da stavlja političke interese ispred svega.

Policija se sukobila s demonstrantima ispred rezidencije izraelskog premijera, koristeći vodene topove protiv onih koji su probili barijere.

Optužuju vladu da je izgubila kontrolu nad ratom i traže dogovor o zaustavljanju borbi i povratku taoca. Netanyahu je negirao optužbe i rekao da misli o najboljem interesu zemlje.

Demonstranti su marširali ispred Knesseta, izraelskog parlamenta sve do Netanyahuove privatne rezidencije noseći izraelske zastave i uzvikujući antivladine parole.

“Zbog vas umiremo, gubite se iz naših života,” objavio je jedan znak demonstranata sa fotografijom Netanyahua i krvavim otiscima ruku.

Drugi su spominjali 11 vojnika ubijenih u Gazi tokom vikenda, u jednom od najsmrtonosnijih napada za izraelske vojnike u posljednjih nekoliko mjeseci te su držali natpis na kojem je pisalo “Borbeni vojnici odbijaju biti ubijeni zbog Bibija,” koristeći nadimak za Netanyahua.

Demonstrant Dror Katzman je poručio:

“Da se riješimo ove korumpirane vlade koja ne oslobađa taoce, koja vodi rat na nespretan način i odgovorna je za najgori teroristički napad na nas od Holokausta.”

Netanyahu je raspustio ratnu vladu od tri čovjeka koja je imala zadatak da upravlja sukobom.

Taj potez uslijedio je sedmicu nakon što je Benny Gantz, opozicioni zastupnik napustio koalicionu vladu zbog frustracije vođenjem rata izraelskog lidera.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button