BiH

Helez: NATO će ubrzo dati BiH kandidatski status
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez govorio je danas povodom otvaranja NATO konferencije strateških vojnih partnera MSPC24 u Sarajevu.

“Ovo je drugi veliki događaj kod nas i to je znak da NATO savez ima tijesnu saradnju s BiH. Mi imamo dugo partnerstvo 20 godina. U ovih 20 godina OS BiH su napravile izuzetan napredak. Svakim danom smo usklađivali standarde Oružanih snaga sa standardima NATO saveza i kao plod te saradnje smo imali nekoliko uspješnih međunarodnih misija gdje su naše snage, rame uz rame sa predstavnicima NATO-a izvršavali najsloženije vojne zadatke,” kazao je Helez.

On je još kazao kako bi BiH trebala na proljetnom zasjedanju NATO-a dobiti kandidatski status. To je ranije najavljeno iz Parlamentarne skupštine Saveza, objašnjavajući da je riječ o novoosmišljenom statusu.

“Raduje me što su naš rad i naš napredak primijetili iz NATO saveza i već na proljećnom zasjedanju ćemo imati kandidatski status, to je nešto novo što se uvodi i to je jedan korak pred članstvo u NATO savezu,” rekao je.

Izrazio je nadu da ćemo u skorije vrijeme biti dio euroatlantskih integracija i da će BiH konačno postati punopravni član NATO-a.

“To je priznanje Bosni i Hercegovini za sve ono što je uradila na NATO putu. Potpuno sam svjestan da ima i drugih političkih konotacija i očekivanja, ali sam legalista i sve dok Zakon o odbrani u Članu 84. kaže da je naš cilj članstvo u NATO savezu, ja radim po zakonu i to je naš cilj,” rekao Helez.

Osim Heleza, obratili su se i operativni komandant operacije “Althea,” generalpukovnik Hubert Cottereau, koji je ujedno i zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu SHAPE; načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, generalmajor Gojko Knežević.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button