TuzlaTuzlanski kanton

Glumci tvrde da je konkurs namješten po političkoj liniji, direktor NP Tuzla kaže da je u toku žalbeni postupak

Glumci iz Tuzle Samina Mujkanović, Luka Spasojević, Hasan Sušić i Mirza Mujagić tvrde da Javna ustanova Narodno pozorište Tuzla nije po zakonu sprovela konkurs za prijem u radni odnos glumaca II kategorije jer su novi članovi, kako su istakli, odabrani po stranačkom, a ne po profesionalnom principu.

Glumci su poslali zahtjev za preispitivanje zakonitosti rada JU Narodno pozorište Tuzla i tražili su poništenje Javnog oglasa za popunu radnih mjesta – Glumac II kategorije, tri izvršioca, na određeno vrijeme, na period do tri godine, puno radno vrijeme.

“Sporna konkursna procedura je od momenta pozivanja kandidata na pismeni/usmeni dio konkursa ispunjena nejasnoćama, proceduralnim nepravilnostima i diskriminaciji kandidata s obzirom na članstvo u političkoj partiji, odnosno funkciji u političkoj partiji, političkom i drugom mišljenju, spolnoj diskriminaciji i diskriminaciji na osnovu nacionalne pripadnosti a sve u korist izabranih kandidata,” istakli su glumci koji su do sada imali honorarnu saradnju sa tuzlanskim pozorištem.

Možda će Vas zanimati i:

Navode da se “čak i prije objave javnog konkursa javno govorilo o imenima kandidata koji će biti primljeni na konkursu. Javno se govorilo o tri radna mjesta koja su unaprijed određena različitim lobiranjima”.

– Imena izabranih kandidata: Jasmina Dedić Ibrić, Mirza Pinjić i Irma Zukić, bila su unaprijed poznata potpisnicima ovog zahtjeva kao i uposlenicima drugih institucija kulture u gradu gdje se otvoreno pričalo o unaprijed namještenom konkursu i kako je to “izgubljena bitka” za ostale kandidate koji su u konkursnu proceduru ušli znanjem i strukom, a ne članstvom u bilo kojoj partiji.

Želimo izraziti svoje ozbiljne zabrinutosti zbog procesa selekcije i odabira kandidata, posebno u vezi sa gospodinom Mirzom Pinjićem. Ono što dodatno komplicira situaciju je činjenica da gospodin Pinjić trenutno obnaša funkciju predsjednika Foruma mladih GO SDP BiH Tuzla.

Ovo političko angažovanje dodatno dovodi u pitanje transparentnost konkursne procedure i politički utjecaj na isti. Kandidati koji su uprkos negativnom javnom pritisku pristupili pismenom / usmenom dijelu ispita, a koji su potpisnici ovog zahtjeva, odbijali su prihvatiti da je u tuzlanskom Pozorištu sa takvom tradicijom moguće sprovesti u djelo ovakvu javnu prevaru, degradirati struku i zagaditi ogledalo našeg grada Narodno pozorište Tuzla političkim kusuranjima i trgovinom utjecajima – naglasili su glumci.

Dodali su i da pismo koje šalju nosiocima vlasti na svim nivoima je “prije svega tema kojom se treba baviti Tužilaštvo”.

“Jer ako uzmemo u obzir trend partijskih zapošljavanja u institucijama kulture u Tuzli, što je naš predmet interesovanja, u najmanju ruku se radi o organizovanom kriminalu i trgovini utjecajem,” kažu glumci.

Direktor JU Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić nije želio komentirati zahtjeve glumaca, a u izjavi za Faktor kazao je “da je postupak u toku i bilo kakva vrsta medijskog izjašnjavanja po tom pitanju, zapravo narušava postupak.”

– Žalbeni rok je u toku. Dok Upravni odbor kao drugostepeni organ ne zasjedne, neukusno je da dajem bilo kakve komentare na tu temu. Upravni odbor je drugostepeni organ koji se očituje po žalbama.

Žalbeni proces je u toku. Postoje zakonski rokovi koliko to traje. Koristiti medije u tu svrhu mislim da nije dobro, da treba pustiti da se proces onako kako je utvrđeno završi. Za bilo kakve sljedeće korake, sudskim putem tražiti, inspekcijskim nadzorom, nisam siguran da su mediji mjesto gdje se treba rješavati bilo čije nezadovoljstvo što je dio nekakvog pravnog postupka – kazao je Ćatibušić.

Izvor
Faktor.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button