BiH

Elektroprivreda: Trenutno ne znamo koliko će nas koštati raskid ugovora za Termo blok 7 u Tuzli


Elektroprivreda BiH trenutno nema procjenu troškova izvjesnog raskida Ugovora o inženjeringu, nabavi i izgradnji bloka 7-450 MW u TE Tuzla sklopljenog sa konzorcij China Gezhouba Group Company Limited, Peking, Kina (lider) i GEDI – Guandong Electric power Design Institute.

To je odgovor koji je federalni zastupnik Admir Čavalić dobio od Elektroprivrede BiH na pitanje koliko će koštati raskid ugovora sa kompanijama koje su trebale graditi Termo blok 7 u Tuzli.

“S obzirom da je EPC izvođač propustio da pristupi ispunjenju svojih obaveza u ugovornom roku, JP Elektroprivreda intenzivno radi na analizi predmetnih okolnosti daljih koraka s ciljem zaštite svojih interesa FBiH,” dodali su.

U julu ove godine Vlada Federacije BiH je prihvatila prijedlog Elektroprivrede da se ne prihvate alternativni podizvođači ključne opreme za gradnju termobloka 7 u Tuzli i to nakon što se američka firma koja je trebala dobavljati spomenutu opremu ugasila.

Izgradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli uveliko je trebala biti u toku, međutim sve je stopirano obavještenjem kineskog konzorcija GGGC-GEDI prema Elektroprivredi BiH da ne može u potpunosti ispuniti potpisani EPC ugovor zbog povlačenja kompanije General Electric (GE) iz projekta.

Riječ je o podizvođaču radova, koji se shodno ugovoru, obavezao za proizvodnju kotla, turbine i generatora. Kineski konzorcij koji učestvuje u ugovoru predložio je njegovu izmjenu, a koju je FBiH danas i zvanično odbila.

Ovim činom projekat gradnje Bloka 7, koji je trebao biti zamjenski blok za blokove 3, 4 i 5 u Termoelektrani Tuzla će vjerovatno propasti.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button