BiHVijesti

Formiran predmet protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida


Protiv Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS i lidera SNSD-a, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet zbog negiranja genocida, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa(RSE).

Tamo se nije desio genocid, to znamo svi ovdje u Republici Srpskoj – rekao je Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci 21. februara.

Dodik je govorio o Srebrenici, nakon što je visoki predstavnik donio 21. februara Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji daje mogućnost da se višak doniranih sredstava za ukope i nišane žrtava može preusmjeriti u druge potrebe funkcionisanja tog centra.

Međutim, ovo nije prvi put da Dodik negira genocid otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko krajem jula 2021. godine nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Šta su činjenice

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih.

Za genocid i zločine u Srebrenici, koji se dogodio nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela ovu zaštićenu UN zonu, polovinom jula 1995.godine, do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora. Pred Haškim sudom, ali i domaćim sudovima ovi zločini su okarakterisani kao genocid, i to kao jedini na prostoru bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.701 žrtva genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

 

 

 

 Izvor
avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button