Valter Tuzlanski

Fokusova anketa: 84 posto građana BiH želi u EU!
Na pitanje „Šta BiH donosi članstvo u EU?“ 40 posto je odgovorilo sigurnost odnosno stabilnost. Aćimović: Građani su protiv separatističkih politika

Prema anketi koju je u periodu od 15. do 20. maja proveo portal Fokus.ba, ogroman procenat građana Bosne i Hercegovine podržao je ulazak naše države u Evropsku uniju. Naime, 84,5 posto građana podržava članstvo BiH u EU, dok ih 15,5 posto nije za ulazak u Uniju.

Ispipavajući aktuelni puls javnosti po pitanju članstva BiH u EU, Fokus.ba postavio je i anketno pitanje „Šta Bosni i Hercegovini donosi članstvo u Evropskoj uniji?“.

Većina građana, odnosno 40 posto njih, smatra da su to sigurnost odnosno stabilnost, 29,5 posto zaokružilo je odgovor „poštivanje vladavine prava“, dok ih 22,3 posto odnosno 8,2 posto smatra da nam članstvo u EU donosi slobodu kretanja ljudi, robe i usluga odnosno rješavanje problema u pravosuđu.

Bivši bh. diplomata i analitičar Draško Aćimović smatra da ovako visoki procenat građana koji su se opredijelili za članstvo BiH u EU govori o tome da je riječ o jednom od rijetkih pitanja unutar naše države oko kojeg vlada konsenzus.

draško aćimović

– Građani su pokazali da su protiv bilo kakvih separatističkih politika, jer EU ujedinjuje Bosnu i Hercegovinu. To je jedan vrlo jasan signal i svim političarima u kojem pravcu treba da se krećemo – izjavio je Aćimović za Fokus.

Komentirajući činjenicu da najveći broj građana u Fokusovoj anketi smatra da članstvo BiH u EU donosi sigurnost odnosno stabilnost, Aćimović ističe kako su građani umorni od tenzija, od plašenja, od situacije koju su doživjeli u prošlosti i koju ne žele da se ponavlja.

– Pogotovo zbog toga što imamo unutar Evrope rat koji se širi, kao što to vidimo u Ukrajini. Građani BiH žele sigurnost, žele stabilnost i pokazuju da više ne žele ni takve političare ni takve politike dizanja tenzija – ističe Aćimović.

Kada je riječ o pravosuđu, 53,5 posto građana smatra da politički utjecaji na sudije i tužioce predstavljaju najveće probleme u ovoj oblasti, a koje je potrebno riješiti zbog članstva u EU. Na drugom mjestu je utjecaj kriminalnog miljea na pravosuđe, a 26,4 posto građana smatra da je to najveći problem za pravosuđe.

Određeni broj građana, odnosno 5,1 posto, smatra da je najveći problem komplikovana struktura pravosudnog sistema dok ih 4,6 posto smatra da su to neadekvatni propisi o izboru sudija i tužilaca.

– Građani su jasno pokazali da ne žele politički utjecaj na pravosuđe, jer je vidljivo da se političkim utjecajem štiti enormni kriminal i korupcija. A BiH je nažalost po svjetskoj statistici prva po korupciji i kriminalu u Evropi i druga u euroazijskom prostoru, iza Rusije. To je jedan znak da ne može na takav način ići u Evropsku uniju, jer zašto bi EU primila nekoga ko je najkorumpiraniji – istaknuo je Aćimović.

Upitan da prokomentira aktuelni odnos EU prema BiH, posebno nakon što je Evropsko vijeće krajem marta našoj državi dalo odobrenje za otvaranje pristupnih pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, Aćimović ističe da EU treba jednu stabilnu BiH kao partnera.

– Nažalost, u većini političkih aktera ona to trenutno nema. Jednostavno, mora doći do promjene i političkog sistema i određenih političara da bi EU imala zaista jednog kredibilnog partnera koji bi omogućio nesmetano i normalno funkcionisanje odnosa BiH s EU. Posebno s obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina uvijek pripadala Evropi – zaključio je naš sagovornik.

Inače, po pitanju ispipavanja pulsa javnosti kad je riječ o raspoloženju građana prema članstvu BiH u EU, Direkcija za evropske integracije BiH tokom ljeta prošle godine provela je istraživanje javnog mnijenja u okviru kojeg se, također, visok broj građana izjasnio za članstvo BiH u EU.

Prema ovom istraživanju, 73 posto građana podržava ulazak BiH u EU. Podrška članstvu je najveća u FBiH i iznosi 86 posto, dok u RS-u iznosi 50,6 posto.

Radiokameleon.ba / Fokus.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button