SvijetVijesti

Erdogan: Netanyahu je ratni zločinac i “kasapin Gaze”, sudit će mu se kao i Miloševiću

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ratni zločinac i “kasapin Gaze” i da će mu sigurno biti suđeno kao što je suđeno i Slobodanu Miloševiću, javlja Anadolu.

Erdogan je prisustvovao programu otvaranja 39. ministarskog zasjedanja Stalnog odbora Organizacije islamske saradnje za ekonomsku i trgovinsku saradnju (COMCEC) u Kongresnom centru u Istanbulu, a tom prilikom je govorio o izraelskim napadima na Gazu.

Podsjetio na brutalnost izraelskih napada na Gazu, te na stradanje velikog broja civila i djece.

“Dvoje od troje ubijenih u Gazi su djeca, žene, bebe. Broj stanovnika Gaze za kojima se traga premašio 6.500,” podsjetio je Erdogan.

Poručio je kako oni koji pokušavaju prikriti smrt tolikih nevinih i čak ih legitimizirati pod izgovorom Hamasa nemaju više pravo bilo šta reći čovječanstvu.

“Gaza je teritorij Palestine, Gaza pripada Palestincima i tako će ostati zauvijek,“ podvukao je Erdogan.

Iznio je oštre kritike na račun izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, još jednom ga nazvavši ratnim zločincem i “kasapinom Gaze.“

“‘Kasapin Gaze’ Netanyahu je ratni zločinac, i sigurno će mu kao ‘kasapinu Gaze’ biti suđeno, baš kao što je suđeno i Miloševiću,” podvukao je Erdogan.

Dalje je naveo kako Izrael nije samo ubica, već i lopov, te poručio kako neće dozvoliti da se pitanje nuklearnog oružja Izraela zaboravi.

Osvrnuvši se i na glasanje u Ujedinjenim nacijama, Erdogan je kazao: “S jedne strane imate 121 zemlju koje žele da prestanu rat i krvoproliće, s druge strane 3-5 zemalja koje daju otvoreni ček napadima Izraela”.

Podvukao je kako puti do mira u regiji ide kroz uspostavljanje Države Palestine.

“Turska je spremna da bude zemlja garant mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine,” rekao je Erdogan.

Upozorio je i na problem islamofobije, za koji je kazao da se širi Zapadom poput epidemije.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button