Valter Tuzlanski

Edin Delić: Fabrika vode u Lukavcu je projekat stoljeća
Grad Lukavac je trenutno u fazi priprema za izgradnju najznačajnijeg projekta u posljednjih 50-100 godina, a to je fabrika pitke vode.

Delegacija grada predvođena gradonačelnikom Edinom Delićem nedavno je boravila u Češkoj kako bi se upoznali sa najsavrmenijim i najboljim načinima prečišćavanja voda. O tome, ali i temamam poput zagađenja zraka u Lukavcu, najznačajnijim projektima te potencijalima jezera Modrac, Delić je govorio u intervjuu za portal Vijesti.ba.

Možda će Vas zanimati i:
Projekat izgradnje fabrike vode u Lukavcu je u fazi izrade projektne dokumentacije, dokle se došlo sa time imajući u vidu da je u pitanju kompleksan posao?

Edin Delić: Trenutno je završna faza izrade projektno – tehničke dokumentacije na osnovu koje će se krenuti u zatvaranje finansijske konstrukcije. Mi smo već pokrenuli korake za zatvaranje finansijske konstrukcije ali dalje ne možemo dok ne bude završen projekat. Taj posao je dodijeljen konzorciju koji vode češka kompanija Provar i naša kompanije Spreča.

Češka kompanija je više od 80 prečistača širom Evrope već isprojektovala i izgradila tako da je ta kompanija siguran izbor. Mi smo sad u pregovorima sa njima oko produženog roka za predaju dokumentacije, jer je prvobitni rok malo probijen.

Nedavno ste obilazili fabrike u Češkoj koje su već izgrađene, a kako biste provjerili koja tehnologija će biti ugrađena u fabriku vode u Lukavcu. Kakvi su rezultati posjete?

Edin Delić:
 Moram reći da sam veoma zadovoljan jer nećemo morati investiraati novac u najsavremenije i najskuplje tehnologije. To je jako dobra stvar za nas. Nalazi koje Provar provodi i testiranja koja rade, govore da mi ne moramo ići u skupe tehnologije. Prijedlog je da mi radimo pjeskovite filtere što je najjednostavnija tehnološka varijanta.
Najjednostavnija je za održavanje, najniže cijene vode se dobijaju na ovaj način. Mi imamo sve uslove da baš tu tehnologiju primijenimo. Sada čekamo dan predaje projektno – tehničke dokumentacije na osnovu koje ćemo raditi i projekciju u budžetu, te tražiti saglasnosti Vijeća ministara i svih ostalih relevantnih institucija.

Kada se može očekivati početak gradnje fabrike, da tako kažemo, kada će se zakopati prva lopata?


Edin Delić: 
Ja zbilja nisam sklon obećanjima, ja čak ni u kampanji ne dajem obećanja, jer je to mač sa dvije oštrice, ali ovdje ću reći da je neka najoptimističnija varijanta da mi do kraja godine dobijemo tu dokumentaciju, da do proljeća osiguramo finansijska sredstva i da raspisujemo javne pozive za izvođenje radova već naredne godine.
Ono što je najnepovoljnija varijanta je da se barem do polovine naredne godine stvari dovedu do faze kada nema nazad, a to je da imamo projekat i finansijsku konstrukciju, tada je teže odustati nego završiti to. Ko će vrpcu presjeći najmanje je važno, volio bih naravno da to budem ja, jer sam se maksimalno posvetio tom projektu, pa priznat ću zanemario mnoge druge projekte zbog vode, ali, ovo je stoljetni projekat za Lukavac i vrijedan je žrtve.

Lukavac se, osim problema nedostatka pitke vode, decenijama bori sa zagađenjem zraka. Kako riješiti ovaj problem i jeste li se uhvatili u koštac s njim, obzirom da se ekonomija Lukavca zasniva na industriji koja je veliki zagađivač vazduha?
Edin Delić: Mi sada u cijeloj BiH imamo enormno zagađenje zraka. Naš stil života u Lukavcu je takav da živimo u prekomijerno zagađenom vazduhu. Lukavac ovaj problem vuče od svog nastanka jer je Lukavac izgrađen oko fabrike. Ovdje je temelj razvoja bila fabrika Soda. Nakon toga smo dobili Cementaru i Koksaru i ovo je bio prostor koji je tipična industrijska sredina. Nakon rata 1992.-1995. godine, sve tri ove fabrike su nastavile da rade.
Određeni progres postoji kada je u pitanju smanjenje zagađenja od ovih fabrika, posebno kada je u pitanju Cementara Lukavac koja je iscrpila sve mogućnosti zaštite životne sredine, Soda je na pola puta kada je u pitanju zaštita okoline, a Koksara je na svom početku. Ali ove fabrike ekonomski za sebe vežu hiljade radnih mjesta. To je veoma značajan ekonomski potencijal za Lukavac pa i BiH. Ono što ja mogu reći da sam od početka svog mandata odbio nekoliko fabrika koje su ovdje htjele graditi svoja postrojenja, a zagađivači su – to nisam dozvolio. Prije svega se radi o postrojenjima za spaljivanje guma.

S druge strane, za vrijeme mog mandata otvoreno je nekoliko fabrika koje nisu zagađivači, a zapošljavaju isti broja radnika kao naprimjer ove fabrike koje sam naveo – Cementara, Kosara i Soda. To je uspjeh na koji sam ponosan. Ja smatram da su danas najveći problem zagađenja zraka, individualna ložišta. Mi smo dosta radili na smanjenju tih domaćinstava na način da smo njih 500 besplatno priključili na toplovodnu mrežu i sistem daljinskog grijanja.
U Lukavcu su u toku mnogi radovi, vidimo to i kada ovdje dođemo, šta Vi izdvajate kao najznačajnije projekte?

Edin Delić:
 Značajan projekat je bio regulacija otpadnih voda, to je projekat koji je započeo prošli načelnik, ali nije bio pokrenut, mi smo to pokrenuli u praksi. Drugi važan projekat je uređenje korita rijeke Jale. To je milionski projekat.
Kada je upitanju komunalna infrastruktura, značajno je poboljšana cestovna povezanost unutar Lukavca, ulagali smo mnogo u obnovu domova kulture, a značajne napore smo uložili da uredimo gradsku zonu u Lukavcu.
Meni veoma važan i značajan projekat je vraćanje Vile „Solvay“ u vlasništvo grada Lukavca. Taj historisjki objekat je bio privatiziran od strane Sisedžam Fabrike Sode i mi smo je na kraju nakon sudskih procesa otkupili sa 1,4 miliona maraka. Sada smo u fazi pripreme za obnovu tog objekta koji je svim Lukavčanima veoma važan.

Kada je u pitanju Jezero Modrac, koliko je moguće ovaj prirodni biser značajnije iskorisiti u svrhe turizma, ima li Lukavac kapaciteta da to uradi?

Edin Delić
: Nama je Modrac i danas veoma značajan u svakom smislu. Problema oko jezera je mnogo, prije svih je taj da je veoma malo prilaza jezeru, a drugi problem je taj što, da bi se bilo šta radilo na ovoj lokaciji, za isti sto treba sjesti Vlada TK, Spreča, lokalne općine koje gravitiraju ovdje – mi na ta vrata kucamo odavno.

Jezero Modrac se za kratko vrijeme može značajno popraviti, na način da ne bude nikakvih smetnji da se ovdje ljudi mogu kupati. Mi i danas imamo na jezeru i kupača i čamaca i ribolovaca ali značajno manje nego nekad i još manje kako bi moglo biti. Modrac može biti jedan dragulj turistički, a ja se nadam da će i biti, zaključio je Delić u razgovoru za Vijesti.ba.

Radiokameleon.ba/(Vijesti.ba)


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button