Sport

DW: Salihamidžić o tamnom poglavlju svoje prošlosti
Bivšem fudbalskom reprezentativcu Bosne i Hercegovine Hasanu Salihamidžiću nije bilo uvijek lako u životu. Sportski direktor Bajerna u intervjuu za DFL MAGAZIN govorio je o balkanskom ratu i bjekstvu u Njemačku.

On je kao 15-godišnjak, bez familije, došao u Hamburg kako bi pobjegao od rata u BiH. U bilježnicu prije putovanja napisao je nekoliko rečenica na njemačkom jeziku kako bi se mogao sporazumjeti. Jedna od njih je bila “želim limunadu”. Kad je stigao u Dortmund u jednom kafiću je naručio limunadu, ali konobar nije razumio njegov njemački. Međutim, kako je i on bio sa prostora bivše Jugoslavije Braci je donio limunadu i kupio mu kartu za nastavak puta.

Možda će Vas zanimati i:

Salihamidžić kaže da je prva tri mjeseca u Njemačkoj plakao svakog dana.

“U ljeto 1992. godine linija fronta je prolazila blizu Jablanice. Moj otac, koji je bio policajac, jako se bojao da bi linija mogla biti probijena. U to vrijeme je bilo etničko čišćenje u kojem su bili ubijani mladići. Rekao mi je da ako linija bude probijena bježim sa sestrom i majkom. A onda jednog dana došao je na ideju o Hamburgu. Rekao je – ti si mladi reprezentativac, moraš otići odavde kako bi uspio”, ispričao je Hasan Salihamidžić.

Dodao je kako mu nije bilo jasno zašto je došlo do rata. Zajedno u Jablanici su živjeli Bošnjaci, Hrvati i Srbi.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button