BiHZanimljivosti i zabava

Dva zakona Republike Srpske osporena od strane Ustavnog suda BiH
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku kojom se utvrđuje da Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske nije usklađen sa članom Ustava BiH koji se tiče pravnog poretka i nadležnosti institucija.

Također, osporava se nekoliko odredbi Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske je podnio Šefik Džaferović dok je obavljao funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ključni elementi ovog zahtjeva su neusklađenosti osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se tiču uspostavljanja jedinstvenog tržišta na teritoriji cijele BiH, ljudskih prava i osnovnih sloboda, međunarodnih standarda i principa nediskriminacije.

Ustavni sud BiH ukinuo dijelove zaključaka Narodne skupštine RS-a o prenosu nadležnosti
Foto: Anadolija

Ustavni sud je na svojoj sjednici održanoj jučer zaključio da nije u skladu sa Ustavom BiH odredba Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju RS-a koja govori o tome da Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske predstavlja RS na međunarodnim konferencijama, skupovima, međunarodnim organizacijama i udruženjima unutar svoje nadležnosti, te da Agencija sarađuje sa međunarodnim organima, tijelima i institucijama koje su odgovorne za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta.

Osim toga, isti zahtjev koji je 2021. godine podnijelo sedam delegata Vijeća naroda RS-a rezultirao je ocjenom Ustavnog suda da nisu u skladu sa Ustavom BiH ni određeni dijelovi člana osam Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske koji se odnose na nadležnosti Agencije.

Izuzeti su samo dijelovi koji se tiču prikupljanja i obrade podataka o sistemu visokog obrazovanja i drugih sistema povezanih sa visokim obrazovanjem, te podrške naučno-istraživačkom radu svih zainteresiranih strana u oblasti obezbjeđenja kvaliteta, kao i nadležnosti Agencije da obavlja i druge poslove u skladu sa ovim zakonom, propisima iz oblasti visokog obrazovanja i Statutom prenosi Klix..ba.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button