BiH

U “zemlji siromašnih”: Država raspisala tender za novih 114 novih službenih vozila
Vijest za rubriku – vjerovali ili ne. U zemlji siromašnih, gdje većina građana jedva sastavlja kraj s krajem državi je jedna od glavnih briga kupovina novih auta, objavila je TV1.

Javne institucije i kompanije u posljednjih mjesec dana raspisale su tenedere za nabavku 114 službenih vozila, za što će izdvojiti preko 5 miliona KM. Tako je, recimo, preduzeće Hidroelektrane na Vrbasu kupilo automobil u vrijednosti od 80 hiljada KM. Vrijeme je da nakon ovakvih najava i građani daju svoju riječ.

Javno preduzeće Hidroelektrane na Vrbasu iz Mrkonjić Grada kupuje automobil za 79 hiljada maraka, šumsko preduzeće Donji Vakuf za 66 hiljada maraka, a agencija za antidoping kontrolu za novi automobil izdvojit će 42 hiljade KM.

Možda će Vas zanimati i:

Većina ovih pogodbi, tendera, ugovora manje-više je završena u sred predizbornje kampanje. To nam govori o trgovini uticajem, o velikoj vjerovatnoći korupcije, jer oni koji su na poziciji odlučivanja o tim javnim nabavkama vrlo lako mogu napraviti mehanizam da se dio tog novca vrati u političku stranku“, istakao je za TV1 Adis Arapović iz Centara civilnih inicijativa.

Zakon nalaže javnim institucijama, agencijama, da se ponašaju domaćinski, odnosno da ne kupuju ono što se ne mora kupovati, a ono što se mora kupiti da se nabavi po najpovoljnijoj cijeni, naglašava Arapović.

To je puki provincijalizam po grbači nas koji plaćamo. Država, društvo, nacija neće imati nikakve koristi od toga što neko kupi auto od 150 hiljada, a mogao je kupiti auto od 40 hiljada”, dodaje Arapović.

Šume RS kupuju tri automobila za 145 hiljada KM, federalno ministarstvo raseljenih osoba jedno auto za 50 hiljada, a ministarstvo prometa HNK također jedno u vrijednosti od 34 hiljade maraka. Očito je da je priča o odgovornosti i uštedi javnog novca samo to, priča, kaže Arapović. Nije sporna samo nabavka automobila, već i način nabavke.

Dovoljno je da uđete u Kolegij ovdje i u vozilo koje je kupljeno potpredsjednici, članici kolegija Borjani Krišto, koje je kupljeno mimo pravilnika, znači zna se koja je cifra dozvoljena za službena vozila članova kolegija tu je prekršeno kupljeno je vozilo koje je skuplje 30 hiljada KM. Nemamo mi šta dalje pričati”, kaže Damir Bećirović, zastupnik DF u Parlamentu BiH.

Mislim da ova zemlja ima dosta drugih problema, gdje je potreban novac, imamo gdje dati novac, gdje uložiti novac. Bojim se da kad je u pitanju trošenje novca ukupno u BiH nema racionalnosti”, stava je zastupnik SDA u Parlamentu BiH, Sadik Ahmetović.

Najveći broj auta nabavit će MUP KS.

Vozni park je u planu da se zaista zanovi, ne da ga proširujemo. U ovom trenutku tačan broj ne mogu da znam, zato što smo imamo voznih jedinica koje su u dobrom stanju koje mogu poslužiti još jedan vremenski period”, pojasnio je komesar MUP-a KS, Vahid Ćosić.

MUP će zanoviti vozni park sa 56 auta, deset terenskih vozila i šest terenskih vozila za specijalne jedinice.  Procjenjena vrijednost nabavki auta za MUP bez PDV-a iznosi dva i po miliona KM. UIO BiH, također će obnoviti vozni park sa 13 automobila i za to izdvajaju 220 hiljada KM. U našoj zemlji je nebrojeno mnogo državnih agencije, ministarstava i preduzeća, pa je kupovina novih automobila priča koja nema kraja.

Gdje se, ustvari, ova vozila ne nabavljaju iz velike potrebe, izuzev u slučaju policije, već iz puke obijesti rukovodilaca organa uprave i institucija. Jer on službenim vozilom svom selu i svom gradu dokazuje kako je on daleko dogurao u politici i karijeri”, kategoričan je Arapović.

Ovakvo ponašanje institucija i agencija govori o nivou njihove neodgovornosti, ističe Arapović. A i zakon propisuje da se, ako postoji prijeka potreba, automobili i sve ostalo kupuje po najnižim cijenama. Pa iz toga zaključujemo da je Hidroelektranama na Vrbasu automobil od 80 hiljada maraka zaista prijeka potreba.

Izvor: Vijesti.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button