Lifestyle

Dosad neviđeni prizori s Marsa: NASA pokazala spektakularne slike horizonta Crvene planete

Nova slika horizonta Marsa snimljena je pomoću orbitera NASA-e Odyssey dok je kružio oko planete s visine od oko 400 kilometara, slične prosječnoj visini Međunarodne svemirske stanice na Zemlji.

Da bi zabilježili horizont Marsa, znanstvenici su morali poslati naredbe za fizičko naginjanje cijelog orbitera Odyssey za 90 stupnjeva, usmjeravajući THEMIS prema rubu horizonta. Također su morali zadržati letjelicu u tom položaju kako bi THEMIS imao vremena snimiti seriju od 10 fotografija koje su se spojile kako bi stvorile panoramu.

Suha površina Marsa, s brojnim kraterima, prostire se u prvom planu, pružajući fascinantan krajolik koji izgleda izrazito vanzemaljski. Iznad njega lebdi nježna, tanka atmosfera Marsa, s vrpcama oblaka i magle od prašine.

Slika je rezultat pažljive koordinacije, a znanstvenicima će omogućiti usporedbu Marsa i Zemlje promatranjem sličnih fotografija snimljenih s Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Slika je snimljena pomoću termalnog sustava za snimanje emisija poznatog kao THEMIS, čija fiksna orijentacija prema Marsu omogućuje detaljno kartiranje površine planeta. THEMIS, kao termalna kamera, pruža podatke o temperaturi subjekata na Marsu, uključujući oblake od vode i leda ugljendioksida. Proučavanje tih oblaka omogućuje bolje razumijevanje atmosferskih uvjeta na Marsu.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button