
Sve je bilo spremno za ovogodišnju kestenjadu! Nabavili smo kestene, one obične, ali i marune koje sam pronašla jedino na Dolcu. Mogu reći da sam ih se toliko nagulila da sam mislila da će moja naklonost prema njima nestati, ali nakon što sam probala ono što je od njih “izašlo”, bila sam zadovoljna. Apsolutno vrijedi svaka minuta pripreme.
Što trebate znati kad birate kestene?
Kad birate kestene važno je da su plodovi što sjajniji i da im je površina glatka, jer su u suprotnom kesteni stari, a najbolji su oni tamnije (smeđe) boje, što znači da su bili više na suncu i da su slađi. Birajte veće, mesnatije primjerke jer ćete imati manje posla, lakše se čiste i gule, a prije pečenja potrebno ih je zarezati da ne bi došlo do “eksplozije” i da bi se kasnije lakše ogulili.
Recept: Kesten-pire s marelicama i čilijem
Kesteni su slatkastog okusa, koji podsjeća na krumpir (pogotovo pečeni), a osim što se kuhaju i peku, mogu se jesti i sirovi, mogu se kandirati, a i osušiti i samljeti u brašno koje se koristi za izradu kruha (ostaje svjež do dva tjedna), kolača, palačinki, tjestenine, palente, a njime možete i pogustiti juhe, variva, umake.
Recept: Pizza s kestenima, baby šampinjonima i začinskim biljem
Odlično se slažu sa peradi, crvenim mesom, divljači, povrćem i voćem, samo valja pustiti mašti na volju. U svakom slučaju, kesteni su idealna grickalica, šišaj čips i te gluposti. Kestene na stol, nožić u ruke, čaša vina ili gemišt… I nemojte stati tu, nemojte reći ne da mi se. Prijedlozi su pred vama, pa dajte da vam se da. Nećete požaliti…
Recept: Juneći gulaš s kestenima
Recept: Čokoladne palačinke s kremom od kestena
Snimanje našeg editorijala nije se odvijalo samo u kuhinji, htjeli smo prirodu, šumu, stablo, ježastu, bodljikavu čahuru, maglovito jutro, pa smo se odvezli na Žumberak i dobili sve što smo željeli. A sve fino što je nastalo u kuhinji obavezno isprobajte!
Izvor: Jutarnji list