BiHVijesti

Dodik: Odbacit ćemo odluku Evropskog suda, BiH ne može biti građanska država, to nije mogla ni Jugoslavija

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik održao je koferenciju za novinare na kojoj je govorio o presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Slaven Kovačević protiv BiH”.

Rekao je da će sazvati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) te će predložiti organima BiH da odluku odbace kao pravno ništavnu.

On je rekao da presuda Suda u Strazburu nije pravno vrifikovana i da unosi dodatne probleme u BiH.

“Ta presuda je više preporuka nego obavezujuća stvar. BiH zaustavljaju u procesima koji su vezani za dalje mogućnosti i razvoj,” rekao je Dodik i dodao da se presudom ima cilj obračuna sa konstitutivnošću naroda.

Presudu je nazvao diletantskim činom od grupe ljudi koji su, kaže, otišli izvan okvira konvencije i kreiraju stanje koje kroz preporuke treba biti obavezujuće.

“Predložit ću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa uređenju zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uslova BiH. Ovo je pravno nedopustiva i politički spekulantska odluka, sistemski razarajuća za BiH. Predlažem da NSRS predloži organima BiH da odbace ovakvu odluku kao ništavnu i to ćemo učiniti, što se tiče nas, odmah na sjednici Doma naroda PSBiH,” istakao je Dodik.

Rekao je da BiH ne može biti formirana na građanskom principu.

“BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Јugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može ni Belgija ni Švajcarska,” dodao je Dodik.

Izrazio je nezadovoljstvo ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem za kojeg je rekao da nastavlja praksu pribavljanja pažnje na regionalnim susretima prozivajući RS kao član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Je karakterišem Konakovića na bilo koji način, individualno ni politički, a imao bi šta da kažem, ali je vidljivo da čovjek ne propušta priliku da upotrijebi ime koje počinje sa D, a zove Dodik i nakalemi RS negativnosti, to nije dio nove atmosfere to ćemo imati na umu, kao što je uradio sada na Bledskom forumu,” rekao je Dodik i dodao da su predstavnici RS-a dokazali da se bez njih ne može doći do rješenja.

Dodao je da entitet RS pokazuje svoju stabilnost i pored silnih nastojanja da se tretira kao problem na nivou BiH.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button