Svijet

DJEČAK KOJI SVAKOG DANA RONI U LEGLU ZARAZE: IZ RIJEKE VADI PLASTIKU, A PLOVI NA VRATIMA FRIŽIDERA
Situacija na Filipinima je haotična. Smeće se nalazi svuda, ugrožavajući zdravlje ljudi svakog dana, a siromaštvo tjera mnoge na drastične mjere.

Ranijel Mirador je 13-godišnji dječak koji je napustio školu kako bi mogao da izdržava porodicu. Nažalost, ni prilike za rad nema, pa je primoran da rovari po zagađenim vodama kako bi prikupio plastični otpad i potom ga prodao za reciklažu.

Ranijel svakog dana roni u prljavoj vodi. Estero de Vitas je jedna od najzagađenijih rijeka u glavnom gradu Filipina, Manili, a većinu otpada čini jednokratna ambalaža koja uništava okolinu. Mnoga lokalna djeca ovdje roni u nadi da će naći plastiku za reciklažu.

  • Moje ime je Ranijel Mirador. Imam 13 godina. Kad se probudim, umijem se i popijem kafu. Poslije toga skupljam smeće – rekao je.

Kao splav koristi stara vrata frižidera uz pomoć koga pretražuje rijeku. Papuče su mu vesla, a to je počeo da radi kad je imao osam godina.

  • Tražim plastiku koja vrijedi nešto novca, kao i komadiće metala. Zarađujem oko pola dolara na dan, a ako mi se jako posreći, dobijem gotovo tri dolara – ispričao je.

Često mora i da zaroni.

  • Ne možemo ništa da vidim jer je voda jako mutna. Zbog toga kad nešto osjetimo pod nogama, zaronimo sa zatvorenim očima kako bi to izvadili na površinu. Ponekad se posiječem na krhotine stakla – otkrio je.

Napori da se umanji količina otpada na Filipinima rezultirali su smanjenjem količine smeća, ali je nedavna studija pokazala kako su rijeke daleko od čistih i da su opasne po zdravlje.

Ranijel je pokazao svoje rane i ožiljke koje je zaradio roneći u reci. Često se razboljeva, što nije ni čudno s obzirom na zaraznu i smrdljivu vodu u kojoj svaki dan boravi.

  • Kad sam bolestan, spavam cijelo popodne i ne izlazim iz kuće. Teško je ovdje biti dijete. Čak i kad je jako prljavo, moram to da radim. Nema veze što smrdi, mojoj porodici treba novac – objašnjava dječak, čija porodica dok on na taj način zarađuje novac, redovito kupuje proizvode s jednokratnom ambalažom, što je popularna opcija za porodice koje žive na rubu siromaštva.

Istovremeno, to je jedan od najvećih zagađivača vode na Filipinima.

Izvor:Hayat.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button