Valter Tuzlanski

Detalji afere: Kako je vođen ‘biznis’ s lažnim diplomama

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

U pogledu Mevludina Jašarevića, biće predložene mjere zabrane, između ostalog, koje se odnose na zabranu sastajanja sa svjedocima i zabrana prelaska državne granice.

Navedeni osumnjičeni se terete da su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, R Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja. Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili lica zainteresovana za sticanje diploma ili kupovinu istih, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švicarskoj Konfederaciji i R Italiji, kao i organizovali navodnu nastavu na teritoriju Švicarske i Italije za studente iz Italije.

Nakon toga je pod nadzorom Brutus Edine vršeno retrokativno upisivanje podataka studenata u matične knjige, unošenje podataka o upisu na fakultet, lažnih podataka o položenim ispitima, krivotvorenje potpisa profesora, sačinjavanje studentskih dosjea kupaca diploma i stranih studenata, nakon čega su dekani i rektori potpisivali uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stepenu visokog obrazovanja, posebno svjesni da IUG nije imao dozvolu za rad izvan Bosanko-podrinjskog kantona Goražde, a za koje usluge odnosno diplome su u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi studenti inače morali platiti za zvanične troškove studiranja.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca propisana KZ BiH, te krivičnim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ F BiH.

Akcija je provedena na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, MUP-a KS, Zeničko–dobojskog kantona, Bosansko – podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko – neretvanskog kantona.

Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Za pet fizičkih lica izvršene su privremene obustave transakcija u iznosu većem od 350.000 KM.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button