BiH

Danas protesti ispred OHR-a, građani poručili: Povlačenje odluke ili smjena Schmidta
Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu danas će ponovo biti održani protesti zbog nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, koje je u izbornom danu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Proteste organizira neformalna grupa građana, a početak je planiran u 17 sati.

U objavi na društvenim mrežama kratko su i poručili – Ili povlačenje odluka ili smjena Schmidta.

U obrazloženju navode kako će zahtijevati od visokog predstavnika Christiana Schmidta da primi građane i organizatore na sastanak.

“Imamo pravo i mehanizam za tvoju smjenu postoji. Ukoliko je potrebno obratit ćemo se međunarodnoj zajednici i tražiti od Evropskog Parlamenta, Brisela, Strazbura, Berlina tvoju smjenu. S tvojom smjenom odlaze i tvoje odluke jer ti s takvim odlaskom nisi otišao s krajem mandata već smijenjen, što znači da nisi bio dobar pa si smijenjen i da su tvoje odluke manipulatorske i štetne i da ih nećemo prihvatiti,” poručili su Schmidtu organizatori na društvenim mrežama.

Poručili su kako će ovo okupljanje biti bez političkih faktora i pokušaja da se od protesta napravi predizborni skup.

Protesti su ranije održani 25. jula, kao i 7. septembra kada su građani Schmidtu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela” te krajem jula kada su na stotine građana blokirali saobraćajnicu ispred OHR-a protiveći se etničkom konceptu Izbornog zakona.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button