BiHVijesti

Danas konačna presuda za optužene da su prikrivali dokaze u slučaju “Dženan Memić”

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas će izreći konačnu presudu u slučaju “Dženan Memić”. Optuženi su u prvostepenoj presudi iz novembra prošle godine oslobođeni, ali je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo tu presudu.

Presuda će biti izrečena Alisi Ramić, koja je bila s Dženanom u noći 2016. kada je mladić stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji, Alisin otac Zijad Mutap, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner ilidžanskog hotela Crystal Muamer Ožegović. Hotel se nalazi u blizini mjesta na kojem je mladić stradao.

Optuženi su da su kao kriminalna grupa prikrivali dokaze u ovom slučaju. Suđenje pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovina počelo je u maju ove godine.

Pravni zastupnik porodice Memić Ifet Feraget je u jučerašnjoj izjavi istakao da očekuje osuđujuću presudu i to je za njega jedina moguća presuda. Dženanova sestra Arijana obratila se javnosti uoči izricanja pravosnažne presude.

“Proći ćemo još jednu etapu i proći ćemo dostojanstveno, kako bi uzdignute glave stigli do cilja. Nema bojazni, ni nervoze. Samo hrabri u ovakvoj borbi mogu opstati. Do zadnjeg otkucaja srca, do zadnje kapi krvi, dok nas ima. Volim te brate,” poručila je Arijana Memić.

Osim ovog predmeta, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u augustu prošle godine također u slučaju “Dženan Memić” pokrenulo istragu protiv više osoba zbog krivičnog djela “ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela.”

Istraga je pokrenuta protiv, između ostalih, suspendovane sutkinje Suda Bosne i Hercegovine Dalide Burzić koja je bila glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, postupajućeg kantonalnog tužitelja u ovom slučaju Merisa Ćate, bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića i saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića.

Odluke kantonalnog i entitetskog pravosuđa

Memići i Feraget ukazuju na to da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo ovaj slučaj prvobitno istraživalo kao ubistvo, a da su ga potom okvalifikovali kao saobraćajnu nesreću.

Uvjereni da je Dženan ubijen, insistirali su da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo. Međutim, kantonalno tužilaštvo je to tretiralo kao saobraćajnom nesrećom, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana, a onda je uslijedila pravna trakavica.

Prije presuda Kantonalnog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ad hoc tijelo Skupštine Kantona Sarajevo je 2017. utvrdilo da su se desili, kako je navedeno, brojni propusti u istrazi ovog slučaja.

Tadašnji predsjednik skupštinske Komisije za sigurnost i u to vrijeme zastupnik vladajuće SDA Elvedin Okerić je naglašavao da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo vršilo pritisak na rad ovog tijela. Njegovo formiranje je inicirala zastupnica tada opozicionog SDP-a Segmedina Srna Bajramović.

Kantonalni sud je dva puta izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima. Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, a da bi onda i on 27. jula 2021. donio oslobađajuću presudu.

Porodica Memić i Feraget tvrde da Alisa Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke Dženanove smrti. Među najodgovornijima za to ističu upravo Dalidu Burzić. Oštro kritikuju i rad aktuelne glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije. Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano protestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button