BiH

Danas izricanje presude u predmetu Dženan Memić: Slučaj koji je potresao BiH i region


Suđenje u slučaju smrti Dženana Memića, tačnije prikrivanja dokaza, na Sudu Bosne i Hercegovine trajalo je nešto duže od godinu, a danas će biti izrečena presuda za petero optuženih u ovom predmetu.

Prvooptuženi je Zijad Mutap, zatim njegova kćerka Alisa Ramić, koja je jedini svjedok događaja, no poziva se na amneziju. Među optuženima su i policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i recepcioner hotela “Kristal”. Oni su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, a Tužilaštvo BiH ih tereti i za protivzakonito posredovanje, sprečavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela.

Tokom prethodne godine pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi zaštićeni, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Jedan od njih otkrio je i šta se dešavalo neposredno nakon teških povreda koje je Dženan zadobio 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji od kojih je kasnije preminuo.

“M-3 (zaštićeni svjedok) je rekao da je Kapo vozio kardiomobil, da je išla Alisa Mutap i da je vozilo presretnuto od crnog džipa. Nisu ništa rekli kolegama, Alisi je rečeno ‘Ti imaš amneziju'”, kazao je zaštićeni svjedok M1.

U tom periodu Alisa je bila Dženanova djevojka i jedini svjedok tragedije, međutim od samog početka ona tvrdi da je izgubila svijest zbog čega se mnogih stvari ne sjeća. Upravo ta amnezija je ono što je sumnjivo porodici Memić, njihovom advokatu Ifetu Feragetu te medicinskim stručnjacima koji su angažovani u sudskim procesima.

No, to je samo jedno od niza stvari na koje porodica ukazuje da su nelogične i da ukazuju da je Dženan ubijen. Tokom prethodnih skoro sedam godina koliko traje njihova agonija, pokretano je i više sudskih postupaka te su lažno optuživane pogrešne osobe za saobraćajnu nesreću koja se nije dogodila.

Porodica Memić godinama tvrdi da je Dženan ubijen i da su ubistvo zataškali visokopozicionirani pojedinci. Zbog toga je i pokrenut sudski postupak čiji konačni ishod ćemo danas saznati.

Osim toga, pokrenuta je i nova istraga protiv bivše glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Dalide Burzić i bivšeg tužitelja Tužilaštva KS Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužilac u predmetu Memić u ovom tužilaštvu. Istraga je pokrenuta i protiv bivšeg šefa sarajevske policije Vahida Ćosića, Ševala Kovačevića, saobraćajnog vještaka te više NN osoba. Protiv navedenih se vodi istraga za krivično djelo ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela. Optužnica do danas nije podignuta.

Ovaj slučaj je duboko potresao i javnost u Bosni i Hercegovini pa je tako veliki broj građana uvijek pružao podršku porodici na brojnim protestima koje su organizovali u Sarajevu, ali i drugim dijelovima BiH. Veliko interesovanje građana postojalo je i za samo suđenje koje danas završava zbog čega će izricanje presude biti prenošeno uživo na YouTubeu Suda BiH.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button