BiH

Cikotić se izjašnjava o optužnici za štetu nanesenu državnom budžetu
Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas bi trebalo da se izjasni pred Sudom BiH o optužnici Tužilaštva da je za vrijeme mandata na poziciji ministra odbrane oštetio budžet države za oko 9,7 miliona KM i pribavio imovinsku korist drugima u višemilionskom iznosu.

Prema navodima Tužilaštva, Cikotić se tereti da je od 2009. do 2011. godine, obavljajući funkciju ministra odbrane Bosne i Hercegovine, zloupotrebio službeni položaj tako što je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana, izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme.

“U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, izvršio izmjene ugovora, nakon čega je firma `Skaut` iz Zagreba, umjesto zastarjelog oružja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju da bi se smanjili troškovi čuvanja i skladištenja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municija višeg kvaliteta i potražnje na tržištu i time oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio materijalnu korist u višemilionskom iznosu”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Cikotić je optužen da je, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.Izvor
BHRT

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button