Biznis

Cijene u novembru u BiH pale 0,1 posto
U novembru 2023. godine, potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini su u prosjeku zabilježile blagi pad od 0,1 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. Ova promjena odražava dinamiku ekonomske situacije u zemlji.

 

Po kategorijama, prosječan rast cijena zabilježen je u sektorima alkoholna pića i duhan za 0,1 posto, stanovanje i režijski izdaci za 0,5 posto, namještaj i kućni uređaji za 0,2 posto, zdravstvo za 0,3 posto, restorani i hoteli za 0,7 posto, te ostala dobra i usluge za 0,3 posto.

Možda će Vas zanimati i:

S druge strane, prosječan pad cijena zabilježen je u odjeljcima odjeća i obuća za 1,7 posto, prijevoz za 1,9 posto, te rekreacija i kultura za 0,1 posto.

Kada je riječ o godišnjem usporedbi, u studenom 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zabilježen je prosječan rast cijena od 1,7 posto. Najizraženiji rast zabilježen je u sektorima restorani i hoteli (7,3 posto), ostala dobra i usluge (8,9 posto), te namještaj, kućni uređaji i redovno održavanje kuće (5,7 posto).

S druge strane, prosječan pad cijena evidentiran je u odjeljcima odjeća i obuća (8,3 posto), stanovanje i režijski izdaci (1,0 posto) te prijevoz (7,5 posto). Ovi podaci pružaju uvid u kompleksnu ekonomsku dinamiku koja oblikuje potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini.

 

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button