BiH

Christian Schmidt: O granicama BiH ne može se pregovarati, svi mogu živjeti u miru
Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, a nakon sastanka obratili su se javnosti.

“Posjeta ministrice Baerbock je, prije svega za ljude u BiH, jedan dokaz da međunarodna zajednica i dalje ovu regiju drži na oku i promatra, osobito u ovim teškim vremenima. Jedinstveni smo da evropska integracija BiH može biti jedini put za njenu budućnost, a put BiH ide preko stabilnosti i potrebno je sigurno okruženje ako se dese neophodni koraci,” rekao je Schmidt.

Kazao je kako vidi da je proaktivna uloga Njemačke i drugih država u veoma dobrom okviru i okruženju.

“Hvala Njemačkoj što trajno podržava sigurnost i teritorijalni integritet BiH i integraciju BiH u evropske strukture,” dodao je.

Schmidt je naglasio kako treba jasno reći i postaviti se na stranu protiv korupcije i onih koji žele ovu zemlju vidjeti disfunkcionalnu i podijeljenu.

“Zbog toga se zahvaljujem Vladi Njemačke što je stala na tu stranu i što će sigurno stati i suprotstaviti se onim koji podrivaju ovu zemlju. Tu u blizini se nalazi Parlamentarna skupština BiH i u njoj se trebaju donositi odluke. Međutim, premalo ih je doneseno i premalo ih se donosi. Apelujemo da se donesu odgovarajuće odluke. OHR i EUFOR će dati doprinos za demokratiju u ovoj zemlji. Povrede ljudskih prava koje su se događale se ne smiju prenijeti na naredne generacije i ne smiju se politizirati. Svi zajedno trebaju raditi na tome – civilno društvo, parlament, mladi i svi mi. Ja u tome vidim svoj zadatak,” kazao je.

Za kraj svog obraćanja visoki predstavnik se zahvalio Njemačkoj i ministrici Baerbock na posjeti i podršci te naglasio:

“O granicama BiH i o BiH se ne može pregovarati. Svako u ovoj zemlji može živjeti kako želi i gdje želi – u miru.”Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button