BiHPolitikaVijesti

Čavalić najavio uspostavu ekonomskog kluba na nivou Parlamenta Federacije BiHOdbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH jednoglasno je donio zaključak da rebalans Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu ide u daljnju parlamentarnu proceduru.

Predsjednik Odbora Admir Čavalić je na pres-konferenciji kazao da se propituju razlozi rebalansa federalnog Budžeta te da je evidentno da će najveći dio sredstava po osnovu rebalansa ‘ići’ na kamate za vanjsko zaduživanje.

– Vjerovatno je da se očekuje da će u narednom periodu doći do rasta kamatnih stopa, što će naš vanjski dug učiniti težim i po tom osnovu više od 60 miliona KM potrebno je samo za kamate – naveo je Čavalić.

Referirajući se na razloge rebalansa (na rashodovnoj strani), podsjetio je na obaveze koje proistječu iz usklađivanja penzija, te prema određeneim kategorijama korisnika socijalne zaštite, te na dio koji se odnosi na stavke koje su oduzete prilikom amandmana s početka godine, a koje se tiču Željeznica FBiH, kredita u Razvojnoj banci…

Nadalje, Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH raspravljao je o radu Komisije za vrijednosne papire FBiH.

– Činjenica je da je Sarajevska berza u jednom danu u junu imala nula KM prometa, što nas je alarmiralo – kazao je Čavalić, podcrtavajući kako je Odbor spreman da preuzme odgovornost i da se bavi tržištem kapitala u FBiH.

Podsjetio je kako sada ‘otvaraju priču’ s Komisijom za vrijednosne papire kao što su to ranije uradili s Agencijom za privatizaciju.

– Mi kao Odbor zahtijevamo da se u vezi s tim održi tematska sjednica i da se donese novi zakon o komisiji za vrijednosne papire, odnosno da se uvedu alternativni investicioni fondovi – precizirao je Čavalić.

Između ostalog, na sastanku Odbora je razmatrano i pitanje zaduživanja FBiH emisijom obveznica.

Čavalić je ocijenio interesantnim i pozitivnim trendom da su se u tom kontekstu počela da aktiviraju osiguravajuća društva, te da na tom planu nisu angažirane samo banke, a o čemu svjedoči oko 30 posto učešća osiguravajućih društava u kupovini vrijednosnih papira FBiH.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Federalnog parlamenta najavio je angažman na uspostavi ekonomskog kluba na nivou Parlamenta FBiH, slično kao što je ‘Zeleni klub’ na državnom nivou.

Ekonomski klub će, kako je pojasnio, činiti ekonomisti i parlamentarci s ciljem da se primarno fokusiraju na ekonomske probleme Federacije BiH i njihovo rješavanje.Izvor
fena.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button