Svijet

Britanski obavještajci: Mobiliziranim Rusima daju jedva iskoristive puške
Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izvještaj vojnih obavještajaca o situaciji u Ukrajini.

U njemu navode kako je Rusija od sredine listopada poslala više tisuća mobiliziranih rezervista na bojišnicu u Ukrajini.

U mnogim slučajevima rezervisti su loše opremljeni, tvrde britanski obavještajci, pa dodaju kako su još u rujnu ruski časnici bili zabrinuti jer mobilizirani rezervisti stižu u Ukrajinu bez oružja.

Britanski obavještajci: Mobiliziranim Rusima daju jedva iskoristive puške

Ističu kako fotografije s bojišnice pokazuju da su puške koje su dobili mobilizirani rezervisti tipično jurišne puške tipa AKM, koje su u upotrebi od 1959. godine. Mnoge od tih pušaka su vjerojatno u jedva iskoristivom stanju zbog lošeg skladištenja, navode britanski obavještajci.

Navode i još jedan problem, a to je da puške tipa AKM koriste streljivo kalibra 7.62 mm, a većina regularnih ruskih postrojbi koristi puške tipa AK-74M i AK-12, koje koriste streljivo kalibra 5.45 mm.

New conscripts to the Russian army have arrived on the frontline in Ukraine to be issued outdated and inadequate equipment.

Integracija rezervista s postrojbama koje čine ugovorni vojnici i profesionalne postrojbe znači da će ruska logistika morati osiguravati dvije različite vrste streljiva za osobno oružje, što će vjerojatno dodatno komplicirati ionako preopterećene logističke sustave, kažu britanski obavještajci.Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button