BiHVijesti

Britanski ambasador objavio blog o Brexitu i šta to znači za BiH
Nije na Ujedinjenom Kraljevstvu da kaže BiH da li da se pridruži ili ne, ali mi poštujemo veliku podršku koju taj cilj ima u ovoj zemlji.

I osiguraćemo da naša praktična podrška bude komplementarna zahtjevima za pristupanje EU, napisao je Field.

Britanski ambasador u BiH, Matt Field, objavio je novi blog o predstojećem Brexitu i kako će ovo uticati na bilateralne odnose sa BiH. Blog prenosimo u cijelosti:

“Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz Evropske unije 31. januara. Tim činom će Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ispuniti obavezu koju je preuzela kao rezultat referenduma održanog 2016. godine. Brexit je bila demokratska i historijska odluka. Razumljivo je da se postavlja pitanje šta to znači za ulogu Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini, zemlji koja radi na pridruživanju toj organizaciji, kao i šta to znači u širem kontekstu. U oba slučaja, znači da ćete vidjeti više, a ne manje angažmana Ujedinjenog Kraljevstva.

Prvo – ovdje, u Bosni i Hercegovini. Tokom mojih 18 mjeseci na poziciji britanskog ambasadora, mnogo puta sam rekao da izlazak iz Evropske unije znači povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva. Upravo suprotno. Lako je to reći, ali šta stoji iza tih riječi?

Dvije godine nakon referendumske odluke o izlasku iz EU, 2018. godine, tadašnja premijerka Theresa May je bila domaćin liderima iz cijelog Zapadnog Balkana na samitu u Londonu održanom u sklopu Berlinskog procesa. Ona je tada najavila udvostručenje bilateralne podrške Ujedinjenog Kraljevstva cijelom regionu, sa 40 na 80 miliona funti, kao i povećanje broja uposlenika koji će u našim ambasadama raditi na političkim i sigurnosnim pitanjima.
Ova povećanja, koja će se u potpunosti materijalizirati u ovoj godini, su našoj ambasadi u BiH omogućila da bude aktivnija, prisutnija i, nadam se, da postigne više rezultata. Šta nam je cilj? Stabilna, prosperitetna i funkcionalna zemlja, koja će biti inkluzivan dom za sve njene građane. Drugim riječima, s obzirom na stvarni izazov zbog odlaska mladih, želimo pomoći da se izgradi zemlja u kojoj svi imaju uslove i prilike da ostanu i budu uspješni.

Često pitam građane diljem BiH koja su to pitanja na koja bi željeli da se Ujedinjeno Kraljevstvo fokusira, kako bi nam pomogli da što bolje odredimo svoje prioritete. Zato pomažemo da se smanji birokratija za rad kompanija i da se otvori više boljih radnih mjesta, da se depolitiziraju javne kompanije kako bi pružile bolju uslugu građanima, posebno u zdravstvu, saobraćaju i zaštiti okoliša. Mi podržavamo transparentnije i jače sudove koji će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačamo izborni proces kako bi se izgradilo veće povjerenje građana u izborne rezultate. Pomažemo da se u svakoj osnovnoj školi u BiH uči kodiranje i time razvija kritičko razmišljanje. Poslali smo do sada najbrojniju grupu stipendista iz BiH u Ujedinjeno Kraljevstvo na master studije, kako bi ih pripremili za poslove 21. vijeka. Podržavamo reforme u Oružanim snagama BiH, kako bi štitili interese BiH i doprinijeli međunarodnoj sigurnosti.

U vremenu pred nama, Ujedinjeno Kraljevstvo će raditi sa EU na dogovaranju sljedećeg koraka u našim odnosima, po brojnim ekonomskim, sigurnosnim, okolišnim i drugim pitanjima u koja smo danas uključeni.

Koja će biti uloga Ujedinjenog Kraljevstva u svijetu? Mi izlazimo iz Evropske unije, ne iz Evrope, i ostaćemo aktivni u odnosima u okruženju. Naš premijer je obećao da ćemo biti najjači evropski susjed i saveznik. Svjedočiti ćete nastavku uske saradnje sa EU na partnerskoj osnovi, jer su naši interesi, historija i ciljevi vrlo slični.

Ovo je važno u BiH, zemlji koja radi na pridruživanju EU. Nije na Ujedinjenom Kraljevstvu da kaže BiH da li da se pridruži ili ne, ali mi poštujemo veliku podršku koju taj cilj ima u ovoj zemlji. I osiguraćemo da naša praktična podrška bude komplementarna zahtjevima za pristupanje EU, posebno u ključnim poljima kao što su vladavina prava, demokratske institucije i stvaranje ekonomskih prilika jer su to koraci koji su svakako od dobrobiti za BiH sada, ne uzimajući u obzir dugoročni plan pridruživanja EU.

Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti sa angažmanom na globalnoj sceni u poljima odbrane, diplomatije i razvoja. Mi smo stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i jedan od osnivača NATO saveza; zemlja koja ispunjava plan od 0,7% BDP-a za pomoć i 2% za odbranu. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je također najavila novi pregled integrirane sigurnosti, odbrane i vanjske politike, kako bi sagledali kako najbolje odgovoriti na nove izazove koji su pred svima nama.

Kao zemlja sa petom najjačom ekonomijom u svijetu, nastavićemo zagovarati prednosti slobodne trgovine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji kao i u sklopu svih naših trgovinskih odnosa. Britansko znanje i iskustvo, tehnologija, inovativnost i poduzetništvo ćemo unaprijeđivati i razvijati, te će nam trebati čak i bliža saradnja sa našim partnerima diljem svijeta.

Naše vrijednosti će se jasno odražavati u našoj liderskoj ulozi u pitanjima od globalne važnosti. U novembru ove godine, Ujedinjeno Kraljevstvo će, zajedno sa Italijom, biti domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama – COP 26 kako bi pokušali povećati međunarodne ambicije i aktivnosti. Nastavićemo predvoditi kampanje o ljudskim pravima, slobodi medija, obrazovanju djevojčica i djevojaka, sprečavanju seksualnog nasilja tokom konflikta, spremni da radimo na rješavanju svih izazova koji nas možda očekuju. I dalje ćemo djelima potvrđivati naše riječi.

Tako da se radujem čak i češćem kontaktu i saradnji sa našim prijateljima i partnerima diljem BiH, kao i njihovoj sa nama”, napisao je Field.

Izvor: FokusMožda će Vas zanimati i:

Back to top button