Zanimljivosti i zabava

Branimir Johnny Štulić slavi 70. rođendan


Branimir Johnny Štulić, jedan od najvažnijih i najpoznatijih rock autora sa naših prostora, danas puni 70 godina.

Na svom YouTube kanalu legendarni muzičar danas je objavio novi video, a riječ je o pjesmi “Sedna moma na odreto”. Brojni fanovi su iskoristili priliku da mu tu čestitaju rođendan.

“Meštre naš, premudri Nestore! Sretan rođendan, u ime svih nas sa slavenskoga juga i rasutih diljem ovoga pomračenog svijeta, koji se sjećamo i prkosimo ultimativno dirigiranom zaboravu! Ostani na ovoj Zemlji još desetljećima: piši, prevodi, sviraj, skladaj, neka te zaobiđu bolesti i slabosti starosti i rezignacije,” napisao je jedan fan.

Rođen je u Skoplju 11. aprila 1953. godine, u vojnoj porodici, ali ga je očeva vojna služba odvela u Zagreb, gde su ga povremeno ismijavali zbog specifičnog naglaska, piše Danas.rs.

Krenuo je na studije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ali je od toga odustao i posvetio se akustičnoj gitari, pisanju tekstova i pjesama te sveukupno nekom svom putu.

Johnny se nikad nije želio uklopiti u kalup, već je radio ono što je volio i šta mu je bilo privlačno, pa je inspiraciju pronalazio u raznim temama i stvarima.

Naziv Azra dao je bendu na osnovu Heineove istoimene pjesme, a sama postava prolazila je kroz razne promjene i turbulencije. Između svega toga, Johnny je učestvovao i u formiranju benda Film i nakratko bio član grupe Parni valjak. Nadimak Johnny dao je sam sebi.

Od kolega iz bendova dobijao je razne ne baš pohvalne epitete, ali to ga nije spriječilo da postane zvijezda i da Azra stekne kultni status veoma brzo.

Iako je rock poeta, sevdah ga je oduvijek privlačio i krenuo je da ga ubacuje u svoje pjesme, a pokušao sublimirati rock i narodnjake kroz obradu pjesme “Mito bekrijo”, što se baš i nije dopalo svima.

Nakon raspada Azre, Johnny je nastavio sa solo radom i objavio još nekoliko albuma koje je radio sam, prije nego što se povukao u Nizozemsku.

Danas živi u gradiću Houten sa svojom suprugom, bavi se prevođenjem grčkih klasika, povremeno objavi nešto novo na svom YouTube kanalu i povremeno prokomentira izjave bivših kolega iz benda, s kojima nije baš u najboljim odnosima.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button