Svijet

Bosanac Željko u zatvoru proveo 2.000 dana, a sada očekuje milionsku odštetu

Provesti u zatvoru 2.006 dana čini se kao vječnost, naročito ako ste nevini. Upravo to se desilo danas 45-godišnjem državljaninu BiH Željku J., nastanjenom u Švivarskoj, piše Radio Sarajevo.

On je optužen i osuđen da je 7. oktobra 2012. godine u jednoj radionici u švicarskom Gränichenu s dva metka iz pištolja ubio 31-godišnjeg Davida M.

Ubistvo je navodno osmislio i s 50 hiljada švicarskih franaka finansirao Švicarac Daniel G., a obarač je pritisnuo Željko J. Obojica su osuđena na po 15 godina zatvora iako su tvrdili da su nevini.

Nakon pet godina Švicarski savezni sud je prihvatio žalbe dvojice osuđenika i proglasio ih nevinim. Osim slobode, Željko J. ima pravo na “prikladnu” nadoknadu prema švicarskom zakonu o krivičnom postupku. Šta je prikladno za čovjeka kojem je oduzeto pet godina života na slobodi.

Peter Nideröst, ciriški advokat je izjavio da iznos nadoknade ne može biti paušalno utvrđen jer će Željko J. dobiti novac po nekoliko osnova.

Prema Vrhovnom sudu, “dnevnica” u švicarskom zatvoru kreće se u iznosu od 100 do 300 franaka (170-500 KM). Po tom osnovu Željko J. dobit će između 190 hiljada i skoro 600 hiljada franaka.

Pored toga, Željko J. od kantona Aargau može tražiti nadoknadu za uskraćivanje prihoda. S mjesečnom plaćom od oko 4.000 franaka prije odlaska u zatvor, to bi mu donijelo više od 250.000 franaka.

Pored toga, kanton Aargauu mogao bi mu platiti odštetu i za narušeni ugled, a advokat smatra da će se ta kompenzaciona suma kretati između 200.000 i 300.000 franaka.

Sveukupno, čini se da će Željko J. primiti više od milion franaka (1,7 miliona KM) iako je Švicarska, za razliku od SAD-a, poznata kao zemlja koja je “škrta” i “tvrda” pri plaćanju kompenzacija.

Izvor: Radio Sarajevo

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button