TuzlaTuzlanski kantonVijesti

Borba za ustanovu sa 85 miliona problema: Ko će upravljati UKC-om Tuzla?Problemi u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla godinama unazad nisu vijest već činjenica koja se u posljednje vrijeme ne gura pod tepih, nego se prezentira javnosti.

Dug UKC-a, po različitim osnovama, iznosi oko 85 miliona maraka. Skoro polovina duga nastao je u posljednje 3 godine i to prema dobavljačima lijekova i opreme. Od problema oko nabavke aparata za zračenje, tačnije, linearnog akceleratora, gdje je tender nekoliko puta obaran, preko uslova na Klinici za onkologiju, pa do isplate tranši sa nivoa Federacije.

UKC Tuzla od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine još čeka isplatu tri tranše ukupne vrijednosti 7,2 miliona KM, kao i isplatu pola miliona maraka za rekonstrukciju operacione sale na Klinici za ortopediju. Ovaj novac UKC-u pripada po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH kao i po ugovoru potpisanom sa Vladom FBiH, pišu Vijesti.ba.

Direktor UKC Tuzla tvrdi da Vlada FBiH kroz neuplaćivanje sredstava vrši pritisak na upravu UKC-a da podnese ostavku.

Mi smo u početku zatekli teško stanje, ruševno stanje u UKC Tuzla, a neka nam dešavanja nisu išla na ruku. Mi smo u ovoj godini imali prihode od 167 miliona KM, što je za šest miliona više u odnosu na godinu prije. Obaveze prema dobavljačima smo smanjili za osam miliona KM, a da smo dobili novac od FBiH koji nam pripada po Zakonu o konsolidaciji, dug prema dobavljačima bi bio smanjen za 15 miliona KM. Ugovor za rekonstukciju Ortopedsko-traumataološke klinike smo s Vladom FBiH potpisali prije sedam dana, ali ni ta sredstva, oko 500.000 KM, nismo dobili, kao ni preostale tri tranše. To je jedna vrsta pritiska da se povučemo kompletan menadžment i ja” rekao je vršilac dužnosti direktora UKC-a prof. dr. Denijal Tulumović.

Tulumović dodaje da je u UKC Tuzla stanje kompleksno, posebno zbog problema političke prirode.

Mi smo za 18 mjeseci imali 6 upravnih odbora. Sa jednom takvom turbulencijom je veoma teško raditi u kontinuitetu na dizanju nivoa zdravstvene zaštite, što, moram reći, građani najmnogoljudnijeg kantona u FBiH zaslužuju“, kazao je Tulumović.

Napominjemo da je federalni premijer Nermin Nikšić uputio apelaciju Ustavnom sudu FBiH na odluke Skupštine TK koje se odnose na izmjenu upravljačkih prava u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Upozorio je i da bi pacijenti u UKC-u mogli ostati bez zdravstvene zaštite, a upitna je i validnost nastave za studente medicine.

Vlada FBiH traži putem Ustavnog suda FBiH, stavljanje van snage odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC-om Tuzla, odluke o davanju saglasnosti na Statut UKC-a Tuzla, odluke o davanju ovlaštenja te rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora UKC-a Tuzla koje je donijela Vlada TK.

Nikšić u svom zahtjevu navodi da je Vlada TK imenovanjem Upravnog odbora UKC-a u Tuzli povrijedila pravo Vlade FBiH u vršenju njenih nadležnosti iz oblasti zdravstva, utvrđenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

Odluka Ustavnog suda se očekuje u toku ovog mjeseca.

Predsjednik Upravnog odbora UKC-a Emir Softić kaže da je Upravni odbor s predstavnicima TK i BiH imenovan prije osam mjeseci na mandat od četiri godine.

Imenovani smo na četiri godine, a Vlada FBiH je 2. augusta ove godine bez obrazloženja smijenila taj Upravni odbor. U Statutu piše da je razrješenje moguće iz određenih razloga te se članovi moraju izjasniti. Ništa od toga nije urađeno. Nakon toga Skupština TK je donijela svoje odluke. Kanton je više puta pozivao Vladu FBiH na razgovore, ponuđen je tekst sporazuma o upravljačkim pravima, ali nije bilo odgovora. Moje lično mišljenje je da su svi argumenti na strani TK. Ono što Ustavni sud FBiH odluči mi ćemo poštovati“, rekao je Softić.

Vlada Tuzlanskog kantona u protekloj godini je za UKC Tuzla iz budžeta izdvojila oko 20 miliona maraka za nabavku nove opreme, od čega je 7,5 miliona za linearni akcelerator, na ova sredstva UKC je iz svog budežata obezbijedio 2,5 miliona KM. Ipak, aparat još nije kupljen.

Od novca koji smo dobili od Vlade TK nabavili smo aparate u vrijednosti 2,2 miliona KM, ostala su značajna sredstva po tenderima i očekujem da ćemo najdalje do februara utrošiti sredstva. Kada je u pitanju najveća nabavka, a radi se o linarnom akceleratoru, on je u postupku tendera i nekoliko puta je uložena žalba. Mi smo prihvatili sve uslove iz žalbi i 17. januara se otvara tenderska dokumentacija. Vjerujem da će to sada biti konačno i realizovano“, kazao je Tulumović.

Zbog kvara na aparatu i za zračenje, onkološki pacijenti iz Tuzlanskog kantona od marta 2022. godine terapiju primaju u Zenici, Sarajevu i Banja Luci.Izvor
www.vijesti.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button