BiH

Bivši direktor FUCZ svjedočio: Kako se “pojavilo 300 respiratora”?


U nastavku suđenja u predmetu “Fadil Novalić i dr.” poznatiji kao “Respiratori” svjedočili su Šeherzada Halilović, vlasnica firme Ultrašped i uposlenik FUCZ Mustafa Kadribegović, koji jedno vrijeme obnašao i dužnost v.d. direktora kada je Fahrudin Solak suspendovan.

Halilović je imala komunikaciju sa Alijom Hodžićem. Kazala je kako ga ne zna lično, ali da su se čuli telefonski. Navela je kako je tokom razgovora na njeno pitanje da li će se respiratori uvesti odjednom ili sukcesivno, on rekao “da će oni to zvaršiti”. Istakla je kako nije precizirao kosu oni, ali da pretpostavlja da se radi o Vladi FBiH.

Sjednice Federalnog štaba se nisu snimale

U toku je svjedočenje Mustafe Kadribegovića kojeg je Vlada FBiH 25. marta imenovala za člana Federalnog štaba. Ispitivan je na okolnosti održavanja sjednica kojima je donesena i odluka za izdvjanje sredstava za kupovinu respiratora.

Kazao je kako na sjednicama Kolegija budu pomoćnici direktora i inspektori. Naveo je kako su u tom periodu sjednice bile intenzivne te da su sazivane i po hitnom postpuku. Održavali su do tri sjednice sedmično.

“Sjećam se jednog Kolegija neposredno pred usvajanje izmjena, direktor Solak je rekao ‘Mustafa je novi član Federalnog štaba’. Nisam dobio zvaničnu odluku tog dana, ona je objavljena u Službenim novinama”, rekao je Kadribegović.

Odgovarajući na pitanja tužioca, rekao je kako sjednice Federalnog štaba nisu snimane jer je, kako je kasnije saznao, sistem bio u kvaru od febraura. Ali, vodio je svoje bilješke.

“Pojavilo se 300 respiratora”

Prisjetio se hitne telefonske sjednice održane 16.3. kada su se trebali izjasniti o izdvajanju sredstava, ali u mailu koji su dobili nisu bile navedene specifikacije o repsiratorima niti bilo kakvi drugi podaci.

Podsjetio je na raniji iskaz koji je dao Tužilaštvu u kojem je zapovjednica Federalnog štaba Jelka Miličević navela kako je potrebno donijeti odluku o preraspodjeli sredstva i da se pojavilo oko 300 respiratora.

Neslaganje cijena

U svojim bilješkama vidio je da su izdvojena dodatna sredstva Vlade FBiH i FUCZ te je naknadno utvrdio da ima određenih neslaganja kada je u pitanju cijena.

Naveo je i to kako je Vlada FBiH 12.5. dala ovlaštenje da on upravlja poslovima, kada je Solak smijenjen, ali da nikada pravno nije bio v.d. direktora. Tada je, istakao je, tražio podatke o nabavci respiratora. Podatke mu nisu odmah dostavili, a iz finansijskog sektora imali, kazao je, nevješta obrazloženja. Nakon toga dobio je skenirane dokumente na kojim se nalazila spcifikacija respiratora.

“Ne postoje ugovori FUCZ i Srebrene maline”

Kadribegović je rekao kako nije imao saznanja o drugim ugovorima FUCZ sa ‘Srebenom malinom’ već da je za iste saznao iz medija. Nakon toga, tražio je ugovore, a iz Pravne službe su mu rekli da oni ne postoje. Pokušali su pronaći način da raksinu ugovore, ali su iz pravne službe rekli da to prevazilazi njihove mogućnosti.

Govorio je i o prebacivanju respiratora koji su se nalazili u skladišut FUCZ u Bolničkoj ulici. Naveo je kako je Agencija za lijekova dala rok od sedam dana da prebace respiratore u drugo skladište koji je propisno, jer od FUCZ nije bilo za takvu vrstu medicinskih aparata. Pokrenuo je postupak iznajmljivanja skladišta, ali se javila samo jedna firma koja je odustala.

Skladištenje respiratora u Hercegovinalijeku

Iz Agencije su mu rekli da respiratori mogu biti skladišteni i u skladištima bolnica, ali nijedna bolnica nije to prihvatila.

“Skladištenje je postalo moj lični problem. Razgovarao sam sa kolegom iz FUCZ i on je rekao da postoji mogućnost skladištenja u Hercegovinalijek. Obratili smo se i tužilaštvu BiH koje je reklo da transport repsiratora nije zabranjen. Iz Hercegovinalijeka su rekli da će besplatno skladištiti respiratore šest mjeseci”, rekao je Kadribegović.

Izvor: Ba.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button