BiH

Bisera Turković uputila apel za hitno usvajanje prijedloga budžeta BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je danas apel za hitno usvajanje prijedloga budžeta Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Poziv je upućen predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji i ministru finansija Vjekoslavu Bevandi, koji su nadležani za pripremu i upućivanje na usvajanje Vijeću ministara BiH.

Ona smatra da nakon što je usvojen Globalni fiskalni okvir za period od 2022.-2024. nema više nikakvog razloga za bilo kakvo odgađanje utvrđivanja prijedloga budžeta za 2022. godinu.

“Apsolutno je jasno da bez aktivnog budžeta, nema efikasnog funkcioniranja državnih institucija, nema realizacije velikih infrastrukturnih projekata, nema aktivne borbe protiv posljedica pandemije, globalnih finansijskih poremećaja, inflacije i drugih izazova koji su pred nama. Već smo zbog politikantskih blokada izgubili cijeli prvi kvartal ove godine, a i cijelu proteklu godinu za realizaciju brojnih projekata koji čekaju punu funkcionalnost institucija”, kaže Turković.

Navodi kako stotine važnih tačaka dnevnog reda, a budžet kao najvažniji, čekaju mjesecima zbog toga što su pojedine političke stranke odlučile onemogućiti rad institucija zarad ostvarenja političkih ciljeva na uštrb građana cijele države.

“Krajnje je vrijeme da se prekine sa takvim ucjenama i da se budžet predloži i usvoji i da se nastavi raditi na ispunjavanju uvjeta za Evropsku uniju i na realizaciji projekata od interesa za cijelu državu. Institucije BiH su bile i bit će jedino mjesto gdje se može odlučivati o državnim pitanjima. Također, usvajanje budžeta neophodno je za organizaciju Općih izbora u skladu sa zakonom. Svako dodatno odgađanje znači gubitak za sve građane, ne samo budžetske korisnike”, rekla je Turković.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button