Svijet

Biden slavi 81. rođendan, a godine mu postaju najveći izborni hendikep

Američki predsjednik Joe Biden danas slavi 81. rođendan, a njegove godine postaju mu najveći izborni hendikep u predstojećim izborima 2024. godine.

Demokrata Biden već je najstariji predsjednik u američkoj historiji, a osvoji li drugi mandat, što bi on želio, imat će 86 godina kada napusti Bijelu kuću.

Prema svom posljednjem sistematskom pregledu, američki predsjednik Joe Biden je dobrog zdravlja. Njegov liječnik ga opisuje kao snažnog, ali nesumnjivo je da Bidenov izgled odgovora njegovoj dobi. Hod mu je veoma ukočen, glas često slabašan te ga je teško čuti, a govor mu je često bio nerazgovjetan.

Možda će Vas zanimati i:

S druge strane Biden redovito tvrdi da mu je dob preduvjet mudrosti za pitanja američkog političkog života i previranja u svijetu.

On je u nedavnom govoru radnicima u automobilskoj industriji ismijao takvu zabrinutost o godinama. Kada je neko za vrijeme njegovog govora pao, najprije je upitao: “Je li sve u redu?”, a potom dodao: “Želim da novinari znaju da to nisam bio ja.”

Podsjećamo, najstarija osoba izabrana za američkog predsjednika bio je Joe Biden sa 77 godina. Biden je proslavio rođendan između dana izbora i dana inauguracije, čime je navršio 78 godina kada je položio zakletvu.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button