SvijetVijesti

Biden obećao “oklopnu” podršku Izraelu usred straha od napada Irana
Američki predsjednik Joe Biden obećao je Izraelu “oklopnu” američku podršku usred straha da bi Teheran mogao pokrenuti odmazdu za napad u kojem je sravnjena zgrada iranskog konzulata u Damasku i ubijena dva generala.

Biden je upozorio da Iran prijeti pokretanjem “značajnog napada” nakon što je Izrael prije 10 dana napao iranski konzulat u Siriji.

“Učinit ćemo sve što možemo da zaštitimo sigurnost Izraela,” dodao je.

Ranije u srijedu, iranski čelnik rekao je da je izraelski napad na Damask jednak napadu na sam Iran.

“Kada su napali područje našeg konzulata, bilo je kao da su napali naš teritorij,” rekao je ajatolah Ali Khamenei u govoru koji je prenosila televizija.

Khmanenei je dodao: “Zli režim mora biti kažnjen i bit će kažnjen.”

No, Biden je sada otvoreno najavio američku podršku Izraelcima.

“Kao što sam rekao premijeru Netanyahuu, naša predanost sigurnosti Izraela protiv ovih prijetnji iz Irana i njegovih opunomoćenika je čvrsta – dopustite mi da ponovim, čvrsta,” rekao je.

Ipak, njegovi komentari dolaze dan nakon što je pozvao na prekid vatre u Gazi i rekao da se ne slaže s ratnom strategijom Netanyahua.

“Mislim da je ono što radi pogreška. Ne slažem se s njegovim pristupom,” rekao je u intervjuu za Univision koji je snimljen prije sedam dana.

U napadu na zgradu iranskog konzulata 1. aprila ove godine ubijeno je 13 osoba, uključujući visoke iranske vojne funkcionere.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, ali mnogi smatraju da stoji iza njega.

Američke i izraelske snage u regiji stavljene su u stanje visoke pripravnosti u danima od tada.

SAD i njihovi saveznici vjeruju da su veliki raketni ili dronovski napadi Irana ili njegovih partnera na vojne i vladine ciljeve u Izraelu neizbježni, što bi označilo značajno proširenje šestomjesečnog sukoba.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button