BiH

Bećirović: Suverenitet države BiH je u Dejtonskom sporazumu potvrđen devet puta

Suverenitet Bosne i Hercegovine u Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini spominje se devet puta, a svih devet spominjanja odnosi se na državu Bosnu i Hercegovinu i nijednom na bosanskohercegovačke entitete, kazao je danas član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

On je u saopćenju nakon nastavka plasiranja neutemeljenih tvrdnji o tome da država BiH “nema suverenitet” ili da država “ima samo dio izvedenog suvereniteta” od entiteta, ukazao i na to da se suverenitet spominje dva puta u glavnom dijelu Dejtonskog sporazuma i dva  puta u Aneksu 1-A, koji se odnosi na vojna pitanja te pet  puta u Aneksu 4, odnosno Ustavu BiH.

– Direktno se spominje pet puta, ali imaju i dva ‘indirektna’ spominjanja u članu I 1. koji se odnosi na kontinuitet, a što je jako bitno, i članu II 7. koji se odnosi na međunarodne sporazume u kojem se naglašava da će BiH ostati ili postati strana ugovornica međunarodnih sporazuma navedenih u Aneksu 1 na Ustav BiH. To je direktna potvrda državnog suvereniteta – napomenuo je.

Ističe, da je posebno važno da su glavni tekst Dejtonskog sporazuma i Aneks 1, pored Aneksa 10, dijelovi Dejtonskog sporazuma čiji su potpisnici i Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija, čiji je Srbija pravni sljednik.

– Srbija se, jednako kao i Hrvatska, kroz glavni dio Sporazuma i Aneks 1 Dejtonskog sporazuma, čak četiri puta obavezala poštovati suverenitet Republike BiH (čije je pravno postojanje nastavila ista država pod imenom Bosna i Hercegovina). Šta više, Srbija se u članu I. Dejtonskog sporazuma obavezala da će ‘strane u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge’ – dodao je.

S obzirom na “suverenu jednakost” Bosne i Hercegovine i Srbije, što je Srbija svojim potpisom priznala, potpuno je neodrživa teza, kaže Bećirović, da Bosna i Hercegovina suverenitet crpi od entiteta ili da je suverenitet Bosne i Hercegovine u bilo kakvoj mjeri umanjen ili na bilo koji način drugačiji od suvereniteta Srbije.

Dodao je da član 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini izostavlja Hrvatsku i fokusira se na Bosnu i Hercegovini i Srbiju, propisujući da te dvije zemlje “priznaju jedna drugu kao suverene i nezavisne države”, te Bećirović ističe da je priznanje suvereniteta ove dvije države bilo uzajamno i identično.

– Aneks 1. je, potom, eksplicitno propisao da će sve oružane snage na teritoriji Bosne i Hercegovine djelovati u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH, a to je tada uključivalo i snage susjednih država koje se nisu povukle s državne teritorije BiH u roku 30 dana – zaključio je Bećirović u saopćenju.

Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button