Vijesti

Bećirović i Konaković na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović učestvovat će na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji od 16. do 18. februara tokom koje se na visokom nivou diskutuje o najvažnijim međunarodnim sigurnosnim izazovima i problemima u svijetu.

Tokom konferencije Bećirović će se obratiti kao uvodničar na panel-diskusiji pod nazivom “Proširenje u službi zaštite: uklanjanje sivih zona u evropskom susjedstvu.“

U Minhenu se ove godine održava 60. minhenska sigurnosna konferencija (MSC), na kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, ministara, sigurnosnih eksperata, kao i predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog društva. Tokom trodnevne konferencije, učesnici će razgovarati o najvećim izazovima vanjske i sigurnosne politike sadašnjosti i budućnosti, posebno u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Ključne teme o kojima će se raspravljati na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji uključivat će ulogu evropskih zemalja u sigurnosti i odbrani, nove vizije globalnog poretka, sigurnosne implikacije klimatskih promjena i još mnogo toga.

Konferencija je i prilika da se diskutuje o koheziji unutar NATO-a i političkoj posvećenosti međunarodnom poretku zasnovanom na vladavini prava, saopćeno je iz iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Na konferenciji će učestvovati i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Pored sudjelovanja na tom vodećem svjetskom forumu za razmjenu mišljenja o međunarodnoj sigurnosnoj politici, Konaković će u Minhenu imati i niz bilateralnih sastanaka – najavljeno je iz MVP-a BiH.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button