BiznisKulturaU fokusu

BAIKA Couture vraća boju i razigranost dječijoj odjeći (FOTO)
“BAIKA Couture”, je jedan od brendova koji započinje sa svojim uspinjanjem, izradom unikatne dječije svečane odjeće.

Vesna Teodosić, poduzetnica, ekskluzivno je otkrila za Radio Kameleon o kakvom se poslu radi. Modna kreatorica, već petnaest godina bavi se kostimografijom i iz toga je proizašla ideja i potreba da razvije svoj brend.

Naziv je proizašao iz nama dobro poznate riječi bajka. Jako prepoznatljiv naziv koji ima posebno značenje djeci našeg regiona. Riječ Couture na francuskom jeziku znači šivanje, odnosno sinonim za odjeću koja se radi po mjeri, a opet da zadrži dizajnerski potpis.

Radi se o proizvodnji dječije, svečane odjeće, koja će se raditi po principu visoke mode. Pravit će se namjenski za klijente prilagođeno njihovim potrebama i mjerama i svaki korak će biti unikantan, dizajnerski potpisan, bez masovne proizvodnje kako bi se zadržala ta originalnost i jedinstvenost dizajna.

Inspiraciju za svoje kreacije najviše pronalazi u samom materijalu. Inspirisana materijalom, koji je izuzetno popularan zadnjih 5-6 godina, je  til. Materijal se sa scene prebacio u svakodnevnu modu, od baletskih kostima do dječije mode i sve više u modi za odrasle.

“On je za mene inspirativan iz još jednog razloga, a to je njegova likovnost koja je pomalo zapostavljena. Naime kada se koristi nekoliko slojeva tila, najčešće u kvalitetnim, bogato izrađenim kostimima i haljinama, korstimo 10 slojeva tila,” rekla je Vesna.

Razni spektar boja na njenim kreacijama, koristit će se kao glavni pečat dizajna, koji će odjeći dati potrebnu atraktivnost. Ukrasi koji su do sada viđeni na svečanim haljinama poput cirkona i cvjetnog dizajna, bit će izostavljeni, jer se njen dizajn prvobitno bazira na što više boja.

“Želja mi je da vratim boju dječijoj odjeći, pogotovo svečanoj kao što će ova biti. Potrebno je malo razigranosti, jer mislim da je dječija svečana odjeća previše krenula u smjeru kopiranja odjeće odraslih, što nije neophodno da bi se postigla ta ekskluzivnost. Želim da napravim zanimljivu odjeću, koja će ostati u tom dječijem koloritu“, ispričala je Vesna.

Financijska podrška koju je dobila od Fondacije Tuzlanske Zajednice bila je od velikog značaja. U ovom slučaju, odnosi se konkretno na nabavku novih mašina, opreme i na jedan dio repromaterijala. Vesna navodi da su kvalitetne mašine i dobar materijal jako neophodni za ovu vrstu poslovanja.

Vesna je kroz Fondaciju Tuzlanske Zajednice i njihovu edukaciju, dobila odgovore na sva pitanja kako dalje sa projektom.

Veliku podršku za pokretanje biznisa Vesna je dobila od Fondacije Tuzlanske Zajednice u iznosu od 6.500,00 KM u okviru projekta ˝Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u TK˝. 

“Bez te vrste podrške bilo bi zaista teško, jer je veliki rizik osnivanje obrta. Da pokrenete bilo kakav oblik poslovanja nije jednostavan, jer je konkurencija velika, vi ne možete da znate za godinu dana kakvo će vaše poslovanje biti.”

Da bi se poduzeli konkretni koraci, kako kaže modna kreatorica, susretala se sa raznim izazovima, pored kojih je najveći bio birokratija, bez nje nije moguće osnovati i voditi biznis.

“Bilo bi zaista dobro da se u budućnosti pojednostave ti koraci. To bi sigurno mnogo doprinijelo povećanju broja novootvorenih obrta i broja mladih koji će se usuditi napraviti taj korak.”

Za osnivanje vlastitog biznisa jako je bitno da ljudi imaju dobre ideje i hrabrosti da se usude i odvaže na taj korak. Vesna poručuje da je potrebno fokusiranje na svoju želju i na ideju. Najvažnije je biti siguran u sebe, imati jaku želju da se upustite u tako nešto.

“Da nisam dobila podršku od fondacije, sama edukacija je jedna osnova da možete dalje izgraditi sami svoj novi biznis. Što se tiče upuštanja u ovakav projekat, ništa ne treba drugo osim jasne ideje o čemu želite da se bavite. Jedino ako niste sigurni u svoju ideju, tu može doći do zastoja. Ali ukoliko znate čime želite da se bavite, sve ostalo su samo koraci koji će se sami posložiti na ovaj ili onaj način. Nema nikakvog razloga za odustajanje. Samo hrabro naprijed i realizovat će se sve.”, rekla je Vesna.

Za sada njena firma BAIKA Coutur je u izradi web stranice, a uskoro će biti novih informacija kada i gdje će se njene unikantne kreacije moći naručiti i kupiti.

Fondacija tuzlanske zajednice već u januaru 2020. godine započinje novi Program podrške mladim poduzetnicima, ovoga puta  za mlade od 18 do 35 godina sa područja Grada Tuzla. Zato, ukoliko ste mladi i želite učiti o poduzetništvu, dobiti mentorsku i finansijsku podršku za razvoj svoje ideje i pokretanje vlastitog obrta ili preduzeća budite slobodni prijaviti se na poziv za podršku mladim poduzetnicima Fondacije tuzlanske zajednice klikom OVDJE.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button