Svijet

Atomska agencija UN-a: Ne zanemarujte nuklearne ambicije Irana
Šef nuklearne agencije Ujedinjenih nacija (UN) Rafael Grossi smatra da međunarodna zajednica ne bi trebalo da gubi iz vida opasnosti od iranskog nuklearnog programa usljed rata Izraela i Hamasa.

Grossi je pozvao svjetske sile da obnove pregovore sa Iranom, iako je njihova pažnja sada usmerena na rat Izraela i Hamasa.

“Potrebno je da obnovimo dijalog sa Iranom. Mnogi ne obraćaju pažnju na nuklearne ambicije Irana, ali ovaj problem zaista postoji,” izjavio je Grossi.

Napetosti između Irana i Zapada su porasle otkako je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra izazvao rat između Palestinaca i Izraela. Iran podržava Hamas, kao i mnoge antiizraelske i antizapadne grupe širom regiona.

Naime, rat na Bliskom istoku je preokrenuo napore američke vlade da deeskalira tenzije s Iranom dok je pokušavao da obuzda nuklearnu krizu. U septembru su SAD i Iran završili razmjenu zarobljenika nakon višemjesečnih pregovora, a Washington je odmrznuo šest milijardi dolara iranskih naftnih fondova u Južnoj Koreji.

Grossi je napomenuo da bi razgovori s Iranom mogli zahtijevati novi okvir, a ne pokušaj oživljavanja sporazuma iz 2015. godine, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, koji je propao otkako su ga SAD napustile 2018. godine pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Iran je pojačao svoju nuklearnu aktivnost od 2019. godine kao odgovor na izlazak SAD-a iz JCPOA i nametanje sankcija protiv njega. Obogaćuje uranij na najvišem nivou ikada.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button