IstaknutoSvijetVijesti

Arktička oluja za Božić u Americi: Upozoreno 200 miliona ljudi u 48 država, hiljade letova otkazano
Hiljade letova su otkazane nakon što su američki meteorolozi jučer upozorili na “potencijalno paralizirajuće vremenske uvjete u središnjim i istočnim” dijelovima zemlje, koji bi mogli stvoriti široke poremećaje u prometu tijekom blagdanskog razdoblja. “Ovo nije kao snježni dan kad ste bili dijete. Ovo je ozbiljna stvar”, poručio je američki predsjednik Joe Biden.

Zbog snažne arktičke zimske oluje upozorenja su izdana za više od 180 miliona ljudi. Područje koje će osjetiti posljedice zimske oluje proteže se sve do Floride i američko-meksičke granice. Nacionalna meteorološka služba (NWS) objavila je da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 Celzijevih stupnjeva.

Možda će Vas zanimati i:

Upozorili su na veliku opasnost od ozeblina koje nastaju kod smanjenog protoka krvi. Nedostatak tople krvi može dovesti do smrzavanja i pucanja tkiva, a u nekim slučajevima i amputacije. Meteorolozi kažu da bi zimska oluja mogla postati “ciklonalna bomba”.

Ciklonalna bomba je izraz koji se koristi za oluju koja se brzo pojačava, pri čemu je pad pritiska zraka najmanje 24 milibara u 24 sata. Predviđa se da će arktička zračna masa donijeti jake udare vjetra i temperaturu od -9.4 stupnja u El Pasu u Teksasu, gdje brojni migranti bez dokumenata spavaju na ulicama.

Guvernerka države New York Kathy Hochul proglasila je izvanredno stanje uoči oluje. Hochul je izjavila da postoji opasnost od zastoja protoka vode, do čega dolazi kad veliki komadi leda blokiraju tok rijeke, što može uzrokovati poplave. Guverneri Kentuckyja, Sjeverne Karoline, Zapadne Virginije, Georgije i Oklahome također su proglasili izvanredno stanje, prenosi BBC.

“Ovo se apsolutno ne smije olako shvatiti”

Prognostičari pretpostavljaju da će se rekordna hladnoća i hladan vjetar danas proširiti na istočni dio zemlje, pri čemu bi moglo doći do pada značajnih količina kiše i smrzavanja “u dijelovima zapadnog Oregona i Washingtona”.

Chris Voss, direktor uprave za hitne slučajeve u okrugu Multnomah u Oregonu, rekao je da je najveća briga strmoglavi pad temperature, koji se očekuje u regiji u kojoj je temperatura niža od 4 stepena neuobičajena.

“Pacifički sjeverozapad stvarno bilježi izuzetno niske temperature. Mislim da se u svojih sedam i pol godina života na sjeverozapadu Tihog oceana, a posebno ovdje u mom lokalnom području, ne sjećam konkretnog slučaja ovako niskih temperatura. Ovo se apsolutno ne smije olako shvatiti”, rekao je Voss.

Ekstremna hladnoća posebno opasna za stoku

Ekstremni vremenski uvjeti poklopili su se s početkom razdoblja prazničnih putovanja. Procjene govore da gotovo 113 miliona Amerikanaca planira putovanje duže od 80 kilometara. Služba za praćenje letova FlightAware je objavila da je otkazano više od 1700 letova planiranih između srijede i petka, uključujući letove za i iz SAD-a, piše Guardian.

“Imali smo sjajnu sedmicu zahvalnosti uz minimalne smetnje. Nažalost, do Božića neće biti tako”, poručio je američki ministar prometa Pete Buttigieg. Upozorenja o hladnom vjetru i mogućnosti smrzavanja proširena su na veći dio Teksasa, Louisiane i Alabame. Iz NWS-a dodaju da ekstremna hladnoća predstavlja posebnu opasnost za stoku.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button