Svijet

Apple će platiti 113 miliona dolara zbog prakse usporavanja starijih iPhonea

Američki tehno gigant će platiti ukupno 113 miliona dolara za države koje su pokrenule istrage protiv kompanije, uključujući Kaliforniju i Arizonu. Ovaj problem usporavanja uređaja doveo je do gašenja velikog broja iPhonea, što je naljutilo Appleove korisnike.

Umjesto da svojim korisnicima otkrije problem ili zamijeni baterije, Apple je u decembru 2016. pokrenuo ažuriranje softvera koje je utjecalo na performanse starijih iPhone modela. Mnogi su vjerovali da Apple na ovaj način pokušava potaknuti korisnike da kupe nove iPhone.

“Velike tehnološke kompanije moraju prestati manipulirati svojim potrošačima i reći im potpunu istinu o njihovim politikama i proizvodima”, rekao je u saopćenju za medije državni tužitelj iz Arizone Mark Brnovich.

U to vrijeme, nakon što su korisnici starijih iPhonea otkrili problem na uređajima, kompanija se javno izvinila zbog svojih postupaka te je snizila cijenu zamjenskih baterija sa 79 na 29 dolara.

“Znamo da neki od vas smatraju da vas je Apple iznevjerio. Izvinjavamo se. Prvo i najvažnije, nikada nismo i nikada ne bismo takvo nešto učinili da namjerno skratimo vijek trajanja bilo kojeg Appleovog proizvoda i pogoršamo korisničko iskustvo”, saopćila je kompanija 2017. godine.

Pored toga što je državama platio milione dolara, Apple se složio da će na svojoj web stranici pružati napomene o stanju i performansama baterije iPhonea.

Izvor: Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button