SvijetVijesti

Amerikanci sve oštriji prema Izraelu: Vi nemate plan kako zaštititi 1,4 miliona ljudiTokom pregovora u Washingtonu izraelski ministar odbrane Yoav Gallant čuo je rezerve američke administracije predsjednika Joea Bidena prema nadolazećoj izraelskoj ofanzivi na Rafah.

Šef američke diplomatije Antony Blinken ponovio je svoje zamjerke Gallantu, koji je o njima već govorio prošle sedmice tokom posjete Izraelu.

Blinken je, prema riječima glasnogovornika američke diplomatije Matthewa Millera, tokom pregovora s Gallantom “ponovio svoje neslaganje s kopnenom operacijom velikih razmjera u Rafi.”

Prema Blinkenu, postoje i druga rješenja koja bi garantovala “sigurnost Izraela i zaštitu palestinskih civila” osim kopnenih operacija na području gdje su se stotine hiljada stanovnika sklonile iz drugih dijelova Pojasa Gaze.

Prema Blinkenu, Izrael nije predstavio vjerodostojan plan za zaštitu ili evakuaciju približno 1,4 miliona ljudi, koji su već u Rafi i okolici.

Šef američke diplomatije najavio je slične pritužbe izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu prošle sedmice tokom njegove posjete Izraelu. Netanyahu je u ponedjeljak otkazao posjetu Sjedinjenim Američkim Državama nakon što su se SAD suzdržale pri glasanju u Vijeću sigurnosti UN-a o rezoluciji o sukobu u Gazi.

Rezolucija, za koju Washington kaže da nije pravno obvezujuća, poziva na trenutni prekid borbi tokom muslimanskog mjeseca Ramazana, koji završava 9. aprila. Dokument također poziva na oslobađanje svih talaca koje je Hamas držao u Gazi od napada u oktobru u kojem je u Izraelu ubijeno 1.200 ljudi, a oko 250 oteto.

Međutim, Izrael odbija prigovore svog bliskog saveznika. Prema izraelskoj vladi, kopnena ofanziva u Rafi je neophodna kako bi se uništile vojne strukture palestinskog pokreta Hamas.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button