Kameleon projekti

Alma Tihić: “Osnovna definicija mentalnog zdravlja je da se voli, radi i socijalno povezuje”

INTERNAUT

Kako biti, ali i kako pokušati odgojiti samopouzdanu mladu osobu uz sve izazove društvenih mreža i vremena u kojem živimo? Na ova i slična pitanja u našem #internautshow-u odgovara Alma Tihić, magistrica društvenih nauka iz područja psihologije i akreditovana geštalt psihoterapeutkinja u Evropskoj asocijaciji za geštalt psihoterapiju. 

“Nemamo taj korektivni faktor, šta je stvarno realno? Na Instagramu je sve to realno i nemamo sa čime porediti. Mi imamo dosta veza na daljinu gdje su partneri u Americi, u Australiji, nikad se nisu vidjeli, ali to je ljubav, to su stvarne emocije, zaljubljenosti, pripadanja. I mi ne možemo poreći da se razviju emocije.” – pojašnjava naša gošća.

“Ako ja kažem: “ne sviđa mi se to što sam obukla”, da odgovor roditelja ne bude: “ma hajde hladno je, nema veze”, nego da stvarno uđe u tu priču s djetetom. “Šta ti se tu ne sviđa? Ok, imamo deset minuta, hajde pokušat ćemo nešto promijeniti.”  – dodaje Alma.

Kompletan razgovor pronađite na našem Youtube kanalu ili na Spotify.

Projekat ‘Internaut Show’ se organizira uz podršku programa #SustainMedia, sufinansiranog od strane Evropske Unije i Njemačke Vlade, implementiranog od strane GIZ-a, DW Akademie and Internews.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button