SvijetZanimljivosti i zabava

Ako ste ovo podjelili na Fejsu, osramotili ste se: Fejk citati krivo pripisani slavnima


Nakon što se HZJZ u svom priopćenju poslužio citatom kojeg mnogi pripisuju bh. književniku i nobelovcu Ivi Andriću, ali za koji ne postoji dokaz da ga je on ikada rekao, donosimo vam još neke citate koji se pripisuju slavnim osobama, ali ih one nikada nisu rekle.

Poznatim se osobama, pogotovo onima koji su imali izraženije govorničke ili spisateljske sposobnosti, često pridodaje i poduži popis značajnih citata koje su tijekom života izrekli ili napisali, međutim, neke od poznatijih izreka na kraju su se pokazale lažnima, odnosno pripisane su osobama koje ih nikada nisu rekle, piše Index.

“Dođu tako ponekad vremena kada pametan zašuti, budala progovori, a fukara se obogati”

Krenimo onda s izrekom Ive Andrića, koju je HZJZ iskoristio u svom priopćenju. “Dođu tako ponekad vremena kada pametan zašuti, budala progovori, a fukara se obogati”, izreka je to koja se pripisuje Nobelom nagrađenom Andriću, ali njegova biografkinja Žaneta Đukić Perišić tvrdi kako taj citat nigdje nije napisan.

Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost | Historija.ba

“Cilj opravdava sredstvo”

Nadalje, jedna od najpoznatijih izreka u povijesti da “cilj opravdava sredstvo”, pripisuje se Niccolu Machiavelliju, talijanskom književniku, filozofu i političaru vrijeme renesanse. Međutim, tu je izreku puno prije firentinskog filozofa u svom djelu Heroide napisao rimski pjesnik Ovidije.

“Budi svoj, svi ostali su već zauzeti”

Izreka je to koja se pripisuje velikom Oscaru Wildeu, međutim, on je u ovom obliku nikada nije napisao. Možda izgleda kao nešto što bi Wilde koristio, ali mnogi smatraju kako je to zapravo spoj ili parafraziranje nekih njegovih drugih izreka.

“Većina ljudi su drugi ljudi. Njihova mišljenja su zapravo tuđa mišljenja, njihovi životi mimikrija tuđih, a njihove strasti nečiji citati”, napisao je u pismu De Profundis, a u uvodu knjige iz 1882. godine napisao je: “Nečiji pravi život često je život koji ne vodimo”. Oba su citata sjajna, ali nisu poput ovog koji mu se pripisuje.

“Ja ne mogu lagati”

Uz Georgea Washingtona, utemeljitelja SAD-a i prvog predsjednika, veže se izreka: “Ja ne mogu lagati”. Međutim, ispada da je ta izreka lažna, to jest, da je on nije rekao. Pisac Mason Locke Weems naveo je u Washingtonovoj biografiji kako to ipak nije njegova izreka, ali da je on bio osoba kojoj se moglo apsolutno vjerovati.

George Washington

“Definicija ludosti je činiti stalno jednu te istu stvar i očekivati različite rezultate”

Jedan od najpoznatijih citata Alberta Einsteina, “definicija ludosti je činiti stalno jednu te istu stvar i očekivati različite rezultate”, vjerojatno nije njegova, odnosno, on je vjerojatno nikada nije rekao. Izreku je navodno prva koristila književnica Rita Mae Brown u svojem romanu Sudden Death iz 1983. godine, odnosno, koristila ju je njezin lik u knjizi zvan Jane Fulton.

“Neka jedu kolače”

“Ako nemaju kruh, neka jedu kolače”, izreka je to koja se pripisuje omraženoj kraljici Mariji Antoaneti, ali prema Britannici ona to vjerojatno nikada nije izjavila. Ona je, navodno, ponudila sličan odgovor kada su upozorili da seljaci nemaju niti kruh za pojesti, a Marija Antoaneta navodno je odgovorila “Qu'ils mangent de la brioche”, a prijevod toga bi bio “neka jedu brioche”. Mnogi su taj brioche zamijenili za tortu, ali prema Britannici, dokaza da je Antoaneta to rekla uopće nema.

“Stajati na ramenima divova”

Jedna od najpoznatijih izreka sir Isaaca Newtona je ona metafora o “stajanju na ramenima divova”. Te su se riječi pojavile u pismu koje je Newton napisao Robertu Hookeu, ali ta izjava zapravo propada Bernardu od Chartresa, filozofu iz 12. stoljeća.

“Žene dobrog ponašanja rijetko stvaraju povijest”

Marilyn Monroe bila je jedna od osoba koje su najčešće pogrešno citirali, a jedna od njezinih najpoznatijih izreka, pokazala se vjerojatno lažnom. “Žene dobrog ponašanja rijetko stvaraju povijest” je izreka koju se desetljećima pripisuje Monroe, međutim povjesničarka Laurel Thatcher Ulrich koristila je točno tu frazu 1976. godine u izdanju American Quarterlyja i ona potječe upravo od nje.

The True History Behind Netflix's 'Blonde' | Who Was the Real Marilyn Monroe? | History | Smithsonian Magazine

“Ima tišina kojih se sjećam više nego najljepših riječi”

I za kraj, Đorđe Balašević. Neprežaljeni Balašević voljen je zbog svih svojih više od stotinu napisanih hitova, ali kako je bio veoma uman, duhovit i inspirativan, te je često znao častiti svoju pobliku i fanovima dugim monolozima, jako je teško odrediti što je Balašević rekao, a što nije. Zbog toga se Balaševiću vrlo često pripisuju citati koji nisu njegovi, pogotovo oni vezani za ljubav.

“Glavu gore! Ima i one vrste, srest ćeš ih, koji čitaju iz očiju kako ti srce kuca. Glavu gore”, mnogi koriste ovaj citat i potpisuju Balaševića, ali on pripada pjesniku Ratku Petroviću. “Ima tišina kojih se sjećam više nego najljepših riječi”, ovo je pak citat koji pripada Jovanu Dučiću, ali ga često pripisuju Balaševiću.

“Poslao sam joj kišu. Nemojte se ljutiti vi koji ste joj blizu pa ste pokisli. Ona stvarno voli kišu. A ja volim kad je sretna”, citat je to Bane Opačića, ali se često navodi kao Balaševićev.Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button