SvijetVijesti

Ako se nastavi ilegalni lov, za godinu-dvije više neće biti nosoroga


​Ilegalni lov na nosoroge u Bocvani je ove godine bio u značajom porastu saopštile su vlasti ove afričke države, a prenio je Rojters.

Ilegalni lov na nosoroge, kojima inače prijeti izumiranje, posebno je razvijen u delti rijeke Okavango, gdje su tokom 2019. godine ulovljena 23 bijela nosoroga i osam crnih, koji su ubijeni još oktobra 2018. godine.

Ovo su podaci koje je saopštilo Ministrastvo za životnu sredinu, zaštitu ugroženih vrsta i turizam. Između aprila i oktobra ove godine ubijeno je devet nosoroga, saopštilo je ministarstvo, dok je od oktobra ubijeno još 13, što je nezapamćeno velik broj. Bocvana se ubraja među afričke zemlje u kojima ima najviše nosoroga.

Tokom 10 godina, od 2007. do 2017. u Bocvani je ulovljeno ukupno sedam nosoroga piše na sajtu organizacije “Spasite nosoroge”. Precizan broj nosoroga smatra se tajnom, ali državna služba koja se stara o životnoj sredini tvrdi da ukoliko se ovako intenzivan lov nastavi u Bocvani više neće biti nosoroga za godinu ili dvije, posebno onih crnih, koji su najviše ugroženi.

Bocvana je iskoristila da dobije 100 nosoroga od Južne Afrike 2015. godine, kada je ta zemlja odlučila da susjedima ustupi određen broj nosoroga kako bi se u njima povećala populacija, a i da bi se prestalo s nedozvoljenim lovom.

Bocvana važi za zemlju u kojoj su propisi o zaštiti divljih životinjia veoma strogi i ta je zemlja utrošila značajna sredstva da bi spriječila nedozvoljeni lov. Lovci, međutim, ne prestaju da love životinje koje su tražene na tržištu kao što je slučaj i s nosorozima čiji je rog veoma cjenjen i tražen. Rog nosoroga, naime, plaća se i 65.000 dolara po kilogramu, a najviše kupaca je iz Azije, gde se on smatra najboljim afrodizijakom i cijeni se kao veoma ljekovit.

 

Izvor: Nezavisne novineMožda će Vas zanimati i:

Back to top button