SvijetValter Tuzlanski

Admiral NATO-a: Pripremite vodu, baterijsku lampu i tranzistor

Dobro je da su Šveđani psihički spremni za rat, kazao je prije nekoliko dana admiral Rob Bauer, zvaničnik Vojnog odbora NATO-a, a prenosi dn.se.

Bauer je pozvao javni i privatni sektor na Zapadu da se pripremi na razdoblje u kojem se bilo što može dogoditi u svakom trenutku, uključujući i rat.

– Potrebna nam je ratna transformacija NATO-a, rekao je u srijedu nizozemski admiral na otvaranju dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Bruxellesu.

Naglasio je kako su vlade i kompanije iz tog saveza ranije živjele u dobu u kojem je svega bilo u izobilju, sve je bilo predvidljivo i moglo se kontrolirati. Članice NATO-a se od ruske invazije 2022. moraju prilagoditi na “eru u kojoj se bilo što može dogoditi u bilo kojem trenutku, eru u kojoj moramo očekivati neočekivano, u kojoj se moramo usredotočiti na učinkovitost kako bismo doista bili učinkoviti”, rekao je Bauer.

Tokom konferencije u četvrtak, odgovarajući na pitanje novinara o nedavnim izjavama švedskih zvaničnik, admiral je kazao kako je dobro da se Šveđani psihički pripreme za rat.

– Morate kući imati vodu, radio na baterije i svjetiljku na baterije kako biste mogli funkcionirati prvih nekoliko dana. To su bazične stvari. Ne kažem da će sutra stvari krenuti po zlu, ali ne možemo biti sigurni da će mir trajati zauvijek. Zato i imamo obrambene planove, rekao je Bauer.

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button