SvijetVijesti

Joe Biden poslao pismo Kongresu: Detaljno objasnio šta je Amerika do sada uradila na zaštiti Izraela




Predsjednik SAD-a Joe Biden uputio je pismo Kongresu SAD-a te ih je informisao o posljednjim dešavanjima na Bliskom istoku i pomoći koju je Amerika do sada dodijelila Izraelu.

U pismu Kongresu, Biden se osvrnuo na brojne detalje koji se tiču dešavanja na Bliskom istoku te je govorio o tome kako SAD i dalje imaju cilj zaštititi Izrael.

“Iran je 1. oktobra 2024. lansirao preko 200 balističkih projektila na Izrael. U skladu s našom dugogodišnjom posvećenošću sigurnosti Izraela i našom javnom naznakom naših stalnih napora da zaštitimo Izrael od iranskih prijetnji, izvještavam vas o stavu vojnih snaga SAD-a koje pomažu u odbrani Izraela od ovih napada. Izvanredan učinak naših pripadnika širom Bliskog istoka, koji rade uz snažnu podršku izraelskim snagama, doprinio je historijskoj odbrani Izraela od iranskih prijetnji, slično kao i naš zajednički uspjeh 13. aprila 2024. Naš zajednički uspjeh 1. oktobra uključivao je obaranje desetina iranskih raketa prije nego što bi mogle naštetiti civilima u Izraelu,” rekao je Biden.

Možda će Vas zanimati i:

Naglasio je i kako su posljednjih mjeseci prilagodili položaje Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku.

“Ova prilagođavanja uključuju proširenje nosača aviona USS Abraham Lincoln, zajedno s pratnjom borbenih aviona F-35C Lightning II. Također smo rasporedili dodatne razarače, uključujući one koji su sposobni za odbranu od balističkih projektila. Podmornica s navođenim raketama USS Georgia i više napadačkih eskadrila lovaca četvrte i pete generacije, uključujući F-22, F-15E i F-16,” stoji u Bidenovom pismu.

Na kraju, američki predsjednik je poručio kako će SAD ostati predan odbrani Izraela.

“U tom kontekstu, naredio sam raspoređivanje odbrambenog sistema od balističkih raketa u Izrael te pripadnika američkih službi koji su sposobni da upravljaju sistemom. Ovu sam odluku donio kako bih zaštitio interese Sjedinjenih Američkih Država u inostranstvu,” zaključio je Biden.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button